Zabava

BBC: Bosanski muzičari propovijedaju jedinstvo

Divanhana (Foto: Aida Redžepagić)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BBC: Bosanski muzičari propovijedaju jedinstvo- “Bosanski muzičari propovijedaju jedinstvo”, naziv je radijskog priloga na BBC-u u kojem je član Divanhane Neven Tunjić dobio priliku da predstavi ovaj bh. bend.

“Dvije decenije nakon rata koji je rastrgao Jugoslaviju grupa mladih iz Bosne, Divanhana, koristi tradicionalnu muziku iz regiona kako bi povezala ljude sa Balkana”.

Tunjić je ispričao zbog čega su se odlučili da novi album nazovu “Zukva” objašnjavajući kako ona ima jako korijenje, baš kao i naša zemlja te da su se druge tradicije ovdje uspješno adaptirale.

Govorio je i o sevdalinci, novim i starim pjesmama koje Divanhana izvodi, te načinima njenog izvođenja karakterističnim za muške i ženske izvođače. Tunjić je kazao i da svojom muzikom pokušavaju zbližiti ljude.

“Naša namjera nije da sevdalinke izvodimo samo za Balkance, već i Engleze, Nijemce i druge Evropljane. Publiku na našim koncertima čine i Balkanci koji su tu stigli kao izbjeglice u ratu, ali i ljudi koji potiču iz tih zemalja”, rekao je član Divanhane.

Cijeli intervju možete poslušati u nastavku



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno