Zenica

Batonovi muhabeti: promocija knjige “Kad osvaneš sam” Emira Bektića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Batonovi muhabeti: promocija knjige “Kad osvaneš sam” Emira Bektića – BATONOVI MUHABETI

PROMOCIJA KNJIGE U ZENICI: „KAD  OSVANEŠ SAM“-

Autora Emir Bektić

PODSJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI

U srijedu 03. jula 2019. godine, promovisana je njiga „Kad osvaneš sam „autora Emira Bektića.

Na samom početku predsjednik Udruženja „Baton“  Zenica,  mr.sc.Amir Ismić, istakao je da u cilju sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine,  Udruženje „Baton“ Zenica svake godine tokom cijelog  mjeseca  jula organizuje promocije knjiga i tribine koje  opisuju ovu i  sličnu  tragediju Bošnjaka.

Velika sala „Muzeja grada Zenice“, bila je premala da primi mnogobrojne posjetioce,  građane Zenice ljubitelje pisane riječi, na kojoj u su izuzetno toploj domaćinskoj atmosferi i organizaciji bili članovi i simpatizeri  Kluba paraolimpiskih sportova „Baton“ Zenica.

Ova knjiga je „prvijenac“ mladog  autora Emir Bektića, iz Srebrenice, a kako je istakao jedan od  promotora univerzitetski profesor doc. dr. Sedad Dedić, radi se o posebno zapaženom  autobiografskom djelu i  knjizi ovog mladog autora, koji je kao dječak  proživio sve strahote Srebreničke tragedije,  i koji  kroz posebne  književne forme i slikovito prikazene emotivne  priče približava se čitaocu, a kako bi otrgao od zaborava   gubitak svojih  namilijih, tako i gubitak 8.372 ….drugih nedužnih civilnih žrtava  u  one ratne dane i mjesece teškog proživljavanja,  strahota i golgota, tokom zbjega u bespuća šumskih izbjegličkih  staza u ratnom okruženju Srebrenice, u ljeto 1995.godine.

Svi ostali promotori knjige Fikret  Hodžić, tv voditelj, novinar, Hajrudin Mešić, profesor  historije u  Gazi Husrev begovoj medresi u  Sarajevu te  autor Emir Bektić, preživjeli su pad Srebrenice i gubitak najmilijih, tako su i svoje izlaganje usmjerili na stradanje i strahote doživljene u enklavi  Srebrenica.

Takođe, su istakli važnost čuvanja od zaborava  i stalno  podsjećanje na Srebrenicu i sve ratne strahote,  a pogotovo da naša djeca i omladina  saznaju pravu istinu o ovom ratnim dešavanjima i genocidu nad našem narodu 1992-1995.god.,  kako se zlo ne bi nikada više nikome ponovilo.

Autor Emir Bektić, zahvalio se organizatorima, kao mnogobrojnim  posjetiocima za interesovnje za ovu Knjigu, koji  su u dvosatnom druženju mogli  iz  „prve ruke da čuju kako je bilo živjeti i odrastati u ratnoj Srebrenici“,   te da se  bar na momenat  zamisle sa kakvim užasima su se Srebreničani morali suočavati u tom periodu.

U umjetničkom dijelu promocije, bili su  zapaženi izrazito nadahnuti nastupi omladinaca, mladih članova, djece koordinatora Udruženja  Baton, Skopal Saida flauta, Ahmed Burić gitara, vokalni interpretatori Amina  Bajamović i  Emina Sinanović članice Bošnjačke zajednica kulture «Preporod» Zenica, te recitatori Durić Vildana, Elma Šabanović, Nudžejma Ismić, Amar Smajić, Ewel Karalić, Tarik Durić, Sunita Hrnjić, Anisa Šero te književnik i publicista Said  Šteta koji se obratio skupu sa svojom  pjesmom Srebrenički zov.

Anisa  Šero



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno