Zenica

Batonova tribina:”Ženama preživjelim ratno silovanje i seksualno nasilje u BiH”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Batonova tribina:”Ženama preživjelim ratno silovanje i seksualno nasilje u BiH” – Petak, 6.marta u Muzeju grada Zenica, KPS “Baton” Zenica, na čelu sa dr.sc. Amirom Ismićem, priredio je još jednu neobičnu tribinu. Gost predavač bila je dr.sc. Sabiha Husić, “nobelovka istine”, koju evo dvadeset sedam godina, poput rudara u mračnoj jami, izvlači iz zapečaćenih duša žena koje su preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini. Dok mi u ušima odzvanja zlatni glas učenice Amine Bajramović, članice BZK “Preporod” Zenica, koja izvede pjesmu “Majka” od Hanke Paldum i prisutne ostavi otvorenih duša na vjetrometini sumorne spoznaje, svoje izlaganje počinje dr. sc. Sabiha Husić riječima:”Dok postoji i jedna žena, ali i muškarac koji pate od trauma preživljenog ratnog silovanja i seksualnog nasilja, ova tema ne smije biti zaboravljena.”

Potom, u kratkom dokumentarcu, upoznaje nas sa razmjerama zla, gdje je silovano od dvadeset do pedeset hiljada žena. Brojka nije konačna, jer zbog zavjeta na šutnju nikada se neće saznati tačan broj. Najmlađa od njih bila je djevojčica od trinaest godina.

Zašto se godinama šutilo?

Zato jer su žene pored preživljene traume imale strah, šta će reći okolina???

“Prva njihova svjedočenja pomogla su u tome da se silovanje i seksualno zlostavljanje uoči kao instrument genocida, što je polučilo i prve presude po tom osnovu pred Međunarodnim sudom u Hagu, kao najgrublji oblik kršenja ljudskih prava. Cilj je bio uništiti ženu, a samim tim i porodicu, odnosno zajednicu i time je dobijen rat.

Stav Islamske zajednice BiH, kroz osvrt tadašnjeg zeničkog muftije dr. hfz. Halil ef. Mehtić, koji je u “Takvimu” napisao da su žene preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje, na stepenu šehida. Time je data poruka zajednici, prije svega muškarcima da prihvate žene preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje. I nisu samo žene silovane u ratu. Svjedočenja govore da je oko tri hiljade muškaraca silovano.

Danas se jako malo govori o ovoj temi!” naglasila je dr.sc. Husić i nastavila.

Zato je održana tribina esencijalno bitna u svijesti svakog pojedinca, bio muškarac ili žena, da razmišljamo. Simbolično, kako to “Baton” samo umije prirediti, ratni vojni invalidi, u toj kišnoj noći dijeli su karanfile prisutnim ženama, dok je stihove pjesnikinje Senade Pidro, recitovala mlada članica Dječije omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, glumica Amina Salihović.

Piše: Said Šteta, književnik i novinarStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno