Zenica

Bašić: Vlada ZDK će izdvojiti i dodatan novac za robne rezerve u 2022. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Plan i Program utroška sredstava robnih rezervi ZDK za 2022. godinu te Izvještaj o utrošku sredstava za 2021. godinu.

Premijer Mirnes Bašić napomenuo je kako su programi robnih rezervi interno povjerljivi podaci, ali da su opredijelili više novca nego ranijih godina.

– Zaključili smo da ćemo, imajući u vidu globalanu situaciju u svijetu, naše robne reserve pojačati finansijskim sredstvima. Planirano je i u federalnom budžetu 20.000.000 KM za robne rezerve Federacije Bosne i Hrercegovine, a, u skladu sa zakonom, to se spušta i na kantonalne rezerve. Tako da ćemo i od tog iznosa dobiti određena sredstva – najavio je Bašić.

Vlada je danas razmatrala i izvještaje u utrošku budžetskih sredstava za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima te utrošku kapitalnih sredstava za oblast zdravstva.

– Pohvalio sam Ministarstvo privrede i Ministarstvo zdravstva kada je u pitanju utrošak sredstava iz njihovih ministarstava, iz razloga što su ti utrošci bili više od 99 posto. To znači da smo ono što smo planirali i izvršili te što smo, u vanrednim okolnostima ponovo radili kada je u pitanju pandemija koronavirusa. I za privredu i za zdravstvo opredijelili smo onoliko sredstava koliko nam je bilo na raspolaganju – napomenuo je premijer Bašić.

Sredstva su, dodao je, utrošena u “pravom smislu”, a imajući u vidu u kakvom je kadrovskom stanju funkcioniralo zdravstvo u ZDK-u, smatra Bašić, borbu protiv pandemije koronavirusa dobro su odradili te pomogli zdravstveni sektor ZDK.

– Ukupan budžet Ministarstva zdravstva prošle je godine bio oko devet miliona KM, a kada su u pitanju poticaji koji su bili iz Ministarstva privrede, to je bilo oko 3,5 miliona KM – istakao je Bašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno