Info

Banke masno naplaćuju usluge građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Banke masno naplaćuju usluge građanima: Milionska dobit na provizijama i naknadama – Osim održavanja računa i usluga prilikom obavljanja transakcija, mnogo je drugih načina za zaradu na uslugama. Građani Bosne i Hercegovine uglavnom izbjegavaju da račune plaćaju na šalterima banaka. Razlog za to krije se u provizijama koje banke zaračunavaju za svoje usluge. Visina provizije kreće se od nekoliko desetaka feninga do čak 50 KM i bankama donose velike prihode. Samo tri banke u BiH (UniCredit, Raiffeisen i Addiko – bivša Hypo Alpe Adria) su, prema finansijskim izvještajima, tokom 2015. godine na provizijama i naknadama zaradile 83,5 miliona KM.

Nedostaje statistika

Udio zarade od naknada i provizija iznosi više od deset posto ukupne zarade većine banaka u BiH. Mnogo je načina na koje banke naplaćuju svoje usluge. Neke od njih čak naplaćuju i provjeru stanja na računu ako korisnik ne podigne određenu svotu novca.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić izjavio je za Faktor da trenutno nema nijedne relevantne statistike koja bi omogućila detaljan uvid u kretanje visine provizija tokom prethodnih godina.

– Ono što je evidentno jeste da se povećava udio zarade od provizije u ukupnim prihodima banaka. Nivo kreditiranja, ipak, nije toliko visok da bi podržao ovakav rast zarade od provizija – rekao je Mišić.

Gornja granica

Trenutno ne postoji gornja granica kad je riječ o bankovnoj naplati za provizije i naknade. Mišić napominje da se radi o slobodnom tržištu i da svaka banka o tome odlučuje internom politikom.

– Sigurno je to da će, bez obzira na koju vrstu naknade se banke odlučile, sve na kraju platiti stanovništvo – dodao je Mišić.

S obzirom na to da se radi o slobodnom tržištu, sve što ostaje građanima koji smatraju da su banke prekršile određena pravila jeste da se žale Ombudsmenu za finansijske usluge pri Agenciji za bankarstvo BiH.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno