Zenica

Bajram u “Dom-porodica” Zenica – njihov primjer je slikovit prikaz brige jednih o drugima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna ustanova Dom porodica Zenica koja zbrinjava 76 štićenika bez adekvatnog roditeljskog staranja, već odavno je postala mjesto susreta, ljubavi i pažnje.

Ideju da Ramazanski bajram obilježe na najljepši način podržali su organizacije i horovi koji baštine duhovnu muziku. Tako je osim podjele paketića i prigodnih poklona, u ovoj ustanovi bilo pravo bajramsko veselje.

Osjetiti radost Bajrama zaslužuje svako dijete, a Sabina Buro svoju ideju da paketićima i prigodnim programom usreći mališane iz ustanove Dom porodica realizirala je zajedno sa svojim suprugom. Sami su napravili 76 paketića za svako dijete.

„Bitno je da djeca osjete atmosferu,  jer bajramski duh,  jer sreća nije sreća ako je ne dijelimo s drugima i zaista je jako bitno da svako dijete u našoj državi ima osmijeh“, kaže Sabina Buro, organizatorica projekta Budi dio nečije radosti.

Uz prigodan koncert najljepših ilahija i kasida, djeca, zaposlenici, ali i gosti su uživali. Već dobro poznatom Gradskom horu „Kasiopeja“ koji širom svijeta prenosi ljepotu duhovne muzike, pridružio  se novoformirani hor Havd iz Zenice čije je moto širenje pozitivne energije, druženja i zajedništva.

„Praznici su ljepota, radost, pjesma je radost.  Zašto smo ovdje da Domu porodica, da djeci, da našim sugrađanima prenesemo kap radosti ramazana i bajramskog koncerta“, kaže Branka  Mehmedović, predsjednica udruženja Gradskog hora Kasiopeja Zenica.

„Naravno, od malih nogu moramo ih učiti da osjete tu ljubav prema ilahijama i prema obilježavanju ovih vjerskih praznika“, navodi Ahmed Durmić, vođa hora Havd.

Tokom mjeseca ramazana djeca iz Doma nijednu noć nisu bila sama. Zajedno sa njima iftarili su prijatelji, pokazavši time da ih vole, poštuju i misle na njih. Tako su nastala brojna prijateljstva puna ljubavi. A djeca su im uzvratila zahvalnicama i čestitkama koje su sami napravili.

„Početkom ramazana svaku noć pod nazivom ‘prijatelji doma’ imali smo novu grupu ljudi sa svojim porodicama, sa svojim kolegama, svojim prijateljima koji su dolazili iftarili s nama. Svi naši štićenici, sva naša djeca bili su uključeni u sve te aktivnosti“, objašnjava Halil Arnaut, direktor JU Dom porodica Zenica.

Osim velike zahvalnosti na donacijama za ustanovu i prigodnim poklonima za djecu, veliki značaj ima upravo druženje s donatorima. Kako su nam i sami rekli, najveću količinu ljubavi dobiju u ovoj ustanovi koja se kasnije samo širi, množi i uvećava.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno