Zenica

Autoceste FBiH će uz Zeničku obilaznicu obnoviti i 22 kilometra lokalnih cesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Autoceste FBiH će uz Zeničku obilaznicu obnoviti i 22 kilometra lokalnih cesta – Kroz projekt izgradnje Zeničke obilaznice potpisana su i četiri sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na projektovanju i izgradnji autoceste na Koridoru 5C koji podrazumijevaju obnovu lokalnih cesta i druge radove.

Radi se o projektima koji se prvenstveno odnose na sanaciju lokalnih cesta na području Grada Zenica koje izvođač koristi prilikom izvođenja radova na autocesti, izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture mjesnih zajednica te izgradnje infrastrukture neophodne u izgradnje autoceste na teritoriji Grada Zenica.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine na upit portala Klix.ba o investicijama u Gradu Zenica su kazali da je do sada izvršena sanacija lokalnih cesta od skoro tri kilometra.

“Do sada kroz izgradnju dionica Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica završena je sanacija lokalnih cesta ukupne dužine 2.737 metara. Završena je sanacija ‘Ribarske staze’, a u toku su radovi na sanaciji lokalnih cesta ukupne dužine 6.309 metara. U toku su radovi i na Južnom spoju u Drivuši koji predstavlja spojnu saobraćajnicu za vezu Grada Zenice sa autocestom i M-17 na južnoj strani u naselju Drivuša i u okviru tog projekta su završeni radovi na kružnom toku i izmještanju dalekovoda, a u toku su radovi na mostu preko rijeke Bosne”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Pojasnili su i da će po okončanju radova na poddionici Klopče – Donja Gračanica biti urađena sanacija preostalih planiranih lokalnih cesta ukupne dužine 12.027 metara. Do sada je kroz projekat izgradnje Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica uloženo tri miliona eura od ukupno planiranih četiri miliona eura.

“Također u sklopu ugovora za izgradnju Donja Gračanica – Tunel Zenica predviđeni su radovi na Sjevernom spoju ukupne vrijednost tri miliona eura. Sjeverni spoj je trajno priključenje Zenice, R445 i M-17 na autocestu preko petlje u Donjoj Gračanici. Ovu saobraćajnicu čine dvije cjeline: radovi od petlje (naplatnog mjesta) u Donjoj Gračanici do priključka na M-17 te most preko rijeke Bosne i dva spojna kraka na saobraćajnicu na lijevoj strani rijeke Bosne u dužini od četiri kilometra”, dodali su iz Autocesta FBiH.

Trenutno se izvodi dio radova od petlje (naplatnog mjesta) u Donjoj Gračanici do priključka na M-17 te mostu preko rijeke Bosne, a do kraja godine će početi radovi i na izgradnji saobraćajnice na lijevoj strani rijeke Bosne koja će imati veliki značaj za Zenicu.

Svečano otvorenje Zeničke obilaznice dužine 11 kilometara bit će upriličeno 25. novembra ove godine.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno