Košarka

Audio: Press KŽK Čelik o odlukama Saveza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Audio: Press KŽK Čelik o odlukama Saveza- Košarkaški savez Bosne i Hercegovine definitivno je institucija koja je usljed bolesnih interesa pojedinaca, a često za BiH svojestvenih nacionalnih interesa, kao i klubova sa neralnim ambicijama, spreman avanturizmu. Godinama je gubio vrhunske igrače koji su odbijali nastupiti pod zastavom države BiH, a sada pojedinci iz kancelarije, kao i iz Upravnog odbora ne vide dalje od svoga nosa i ne mogu shvatiti da je interes ženske košarke u BiH jak KŽK Čelik, da je interes BiH – jak KŽK Čelik, pa na kraju gledajući i lokal patriotski da je u interesu Grada i ZDK – jak KŽK Čelik.

Generalni sekretar KS BiH, Harun Mahmutović tvrdi da se zalaže za spas košarke, koju u BiH žele uništiti “srpski” i “hrvatski” lobiji kojima je KS BiH majka samo kada trebaju iz njega izvući korist! Tako kaže Mahmutović. Sada, kada bi on kao eto patriota, trebao stati u zaštitu interesa KŽK Čelik, i ne samo kluba, već djevojčica i djevojaka koje u Zenici treniraju košarku, navijača koji u Areni Zenica dolaze na utakmice…

Mahmutović, njegov mentor Dino Konaković, predsjednik KS BiH i drugi koji bi ako je vjerovati Mahmutovićem tvrdnjama o “srpskoj i hrvatskoj uroti protiv jakog KS BiH” sada bi jasno trebali kazati “ne” i poštovati Propozicije takmičenja KS BiH te omogućiti KŽK Čelik uključivanje u Prvenstvo BiH u njegovoj završnici. Tim menadžer KŽK Čelik Arnel Kalušić i član Nadzornog odbora KS BiH i predsjednik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica, Feđa Jovanović danas su na press konferenciji iznijeli niz teških optužbi na račun Mahmutovića, Konakovića i članova Upravnog odbora KS BiH, koji je na adresu zeničkog kluba, aktuelnog prvaka i osvajača Kup-a BiH i učesnika Regionalne lige uputio poziv za sastanak sa predstavnicima klubova koji se trebao održati u utorak, 26. januara u KS BiH.

Na press konferenciji je pročitano pismo predsjednika KŽK Čelik, dr. Senada Husejnagića koji je KS BiH i klubove koji su pozvani na taj sastanak obavijestio da predstavnici KŽK Čelik ne žele prisustvovati istom. “Odluku o održavanju sastanka donio je Upravni odbor KS BiH na 12. sjednici održanoj 19. januara 2016. godine u Kaknju. Odluka UO je još jedna u nizu neregularnih Odluka koju je ovo tijelo donijelo od početka ove takmičarske sezone. Naime, donošenje Odluke o sistemu takmičenja je isključivo u nadležnosti UO i klubovi apsolutno nemaju ingerencija da donesu bilo kakvu Odluku u tom smislu i zato smatramo da je UO KS BiH donio još jednu u nizu neregularnih Odluka.

Smatramo da sa predstavnicima ostalih klubova, našim sportskim prijateljima možemo i trebamo uvijek razgovarati o poboljšanju ženske košarke ali o sistemu takmičenja ne možemo jer to nije naša nadležnost. Pozivamo članove UO KS BiH ali i predstavnike klubova da poštuju važeće akte KS BiH i da po pravilima propisanim postupkom donose validne Odluke i rješenja što u ovom slučaju to nije. Ukoliko UO KS BiH ne postupi po pravilima KS BiH, KŽK Čelik će pravdu tražiti sudskim putem, te pored toga tražiti i odgovornost članova UO KS BiH”, stoji u dopisu kojeg je potpisao dr. Husejnagić, predsjednik KŽK Čelik. Prema riječima Arnela Kalušića, tim menadžera KŽK Čelik, odluka kojom je Čeliku naloženo učešće u Prvenstvu BiH donesena je pola sata pred žrijeb, što je u suprotnosti sa Pravilnicima i Propozicijama takmičenja KS BiH gdje jasno piše da se sistem takmičenja utvrđuje najmanje godinu dana ranije. “Na naše igračice i klub vrši se veliki pritisak.

Posljedica ove neizvjesnosti za koju je krivac Upravni odbor KS BiH su i naši nešto slabiji rezultati u Regionalnoj ligi. Četiri – pet utakmica smo izgubili zbog rekao bih, jedne lopte. Igračice i treneri su pod pritiskom. Od drugih klubova i igračica saznaju da nam se neće dozvoliti da učestvujemo u završnici Prvenstva BiH. Mi veću podršku imamo u regionu, gdje smo i službeno 5. klub, nego u svome savezu i od ljudi iz našeg okruženja koji bi trebali štititi interese klubova iz RKS Zenica jer su ih oni birali na ta mjesta.

Nama se odavno iz KS BiH ne šalju e-meilovi koji se tiču Prvenstva BiH, a sada nam se poslao ovaj poziov na sastanak. Mi želimo igrati i braniti naslov prvaka i pobjednika Kup-a BiH. Ako nam se to ne dozvoli, pravdu ćemo tražiti sudskim putem, a o slučaju ćemo upoznati FIBA, nadležne institucije u BiH, kao i sponzore koji su nam zajednički. Pomoć tražimo i od Olimpijskog komiteta BiH”, rekao je Kalušić.

Feđa Jovanović koji je predsjednik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica i član Nadzornog odbora KS BiH također tvrdi da su Odluke UO KS BiH nelegitimne i da je KŽK Čelik apsolutno u pravu. Jovanović je rekao da će na narednoj sjednici Skupštine KS BiH pozbati na odgovornost članove UO KS BiH koji nisu poštovali Odluke i propise KS BiH.

U atmosferi kada klupski čelnici vode pravnu bitku za interese kluba i ženske košarke u Zenici, ZDK i BiH, treneri Slobodan Kecman i Eldar Durmić pokušavaju pripremiti ekipu za utakmicu Super lige Međunarodne ženske regionalne košarkaške lige u kojoj u srijedu od 18 sati u Areni Zenica dočekuju beogradski Radivoj Korać. “Nemamo povrijeđenih igračica, maksimalno smo spremni za derbi protiv vodeće ekipe na tabeli koju smo propustili pobijediti u prvom susretu u Beogradu. To je jaka i iskusna ekipa, bit će nam jako teško ali mi znamo svoje mogućnosti i vjerujemo da možemo do pobjede”, optimista je trener Eldar Durmić. (SportZDK)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno