Kultura

AUDIO: Premijera predstave „Idemo na izlet“ u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom premijerne izvedbe predstave „Idemo na izlet“ autora i reditelja Branislava Trifkovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je upriličena konferencija za medije na kojoj su govorili: rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Ermina Nišić, reditelj i autor predstave Branislav Trifković, te glumice iz ansambla predstave Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić.  Premijerna izvedba predstave će biti upriličena u utorak, 7. decembra u 19 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Prva reprizna izvedba je zakazana za četvrtak, 9. decembar u 10.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić je izrazila zadovoljstvo povodom nove premijerne izvedbe predstave „Idemo na izlet“ koja je namijenjena djeci starijeg vrtićkog uzrasta i nižim školskim razredima. Nišić je istakla da je cilj predstave da tehnologiju ostavimo po strani i vratimo se u prirodu, te da podsjetimo i roditelje i djecu na prirodu i njenu ljepotu. Predstava ukazuje i na poseban segment ljepote našeg grada Zenice.

Reditelj Branislav Trifković se zahvalio Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni na ukazanom povjerenju. Istakao je da je priča predstave izuzetno jednostavna jer tri prijateljice odlaze na izlet sa svojom djecom, ali da ukazuje na to da smo zaboravili upravo te jednostavne stvari, jer se sve više okrećemo tehnologiji, a ne djeci i prijateljima. Trifković je istakao da je ova predstava, zapravo, moderna bajka starih vrijednosti. Također, reditelj se zahvalio zeničkim vrtićima i školama koji su poslali crteže za plakat i time još više akcentovali promociju Zenice unutar ovog pozorišnog projekta.

Glumice iz ansambla predstave Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić su istakle veliko zadovoljstvo rada na novoj predstavi za najmlađu publiku, ističući važnost ukazivanja na dragocjenosti druženja koja su iznad tehnologije i iznad virtuelne stvarnosti koja je svuda oko nas. Glumice su ovom prilikom pozvale roditelje da dođu sa djecom i uživaju u novoj predstavi Dječije, omladiske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Dječija, omladinska i lutkarska scena Sezona 2021/22. (LXXI) Premijera 747.

Grupa autora – Branislav Trifković*

IDEMO NA IZLET

(dramsko-lutkarska predstava za djecu)

Režija, dramatizacija, izbor scenografskih elemenata i muzike**: BRANISLAV TRIFKOVIĆ ● Kreacija i izrada lutaka: RADE REKOVIĆ ● Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ ● Fotografije: SMARAGDA S. i BRANISLAV TRIFKOVIĆ ● Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ ● Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ ● Organizatorica: ERMINA NIŠIĆ ● Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga

Igra i animacija: ANĐELA ILIĆ, LANA ZABLOCKI, ADNA HASANIĆ ● Glasovi: MUHAMED BAHONJIĆ, ANĐELA ILIĆ, LANA ZABLOCKI, ADNA HASANIĆ, BRANISLAV TRIFKOVIĆ ● Animacije na grafoskopu: AMINA SALIHOVIĆ, FARAH ČIŠIĆ, HARUN MILAK, LEJLA BEGIĆ, MAK NIZAMIĆ

PREMIJERNA IZVEDBA: 7. 12. 2021.

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno 60 gledalaca.

Predstava je namijenjena publici uzrasta 3+.

Trajanje predstave: 50 minuta.

 * Predstava je inscenirana na osnovi dramatizacije pjesama za djecu (zastupljenih u čitankama za vrtiće i niže razrede osnovnih škola) koju je uradio Branislav Trifković.

** Muzički segment predstave čine instrumentalni partovi i songovi zasnovani na matricama dijelova kompozicija muzičkog sastava Tiger Lillies.

RIJEČ REDITELJA

Predstava za djecu Idemo na izlet izraz je mojih čestih, lijepim sjećanjima praćenih, „povrataka“ u djetinjstvo i ranu mladost, kada sam se sa drugarima igrao na obalama Babine Rijeke ili u hladu ispod solitera u Prvomajskoj 48. Ona je izraz, takođe, i sjećanja na moje prve odlaske u pozorište, na predstave za djecu, ali i za odrasle, među kojima posebno pamtim predstavu Otac na službenom putu Abdulaha Sidrana u režiji Jovice Pavića. U toj je predstavi igrao moj drug iz školskih klupa, Siniša Zorić, a ja sam maštao da jednog dana i sam učestvujem u nekoj od predstava koje su se izvodile na sceni u veleljepnoj zgradi zeničkog Pozorišta, koja je, kao nijedna druga, krasila centar grada. Predstava Idemo na izlet, izraz je, isto tako, i sjećanja na moju sreću i ushićenje dok sam, u poznijim godinama, svjedočio odrastanju moje kćerkice, Eme, u kojem je bilo puno igre i neopisive radosti.

Idemo na izlet je predstava koja nema sretan kraj – ona zrači srećom od početka do kraja. Ona je puna ljubavi i topline, nježnosti i blagosti, lirike i poetičnosti, pa je kao takvu mogu gledati i odrasli: mame, tate, bake, dide… Vjerujemo da će impresivne lutke, sjajna glumačka igra i animacija divnih glumica, lijepa muzika, fotografije i kostimi kojima smo „okitili“ našu predstavu, pokrenuti u gledaocima najljepše emocije, da će im darovati školski čas „uživanja za sva čula“.

Ne mogu a da na kraju ne kažem i ovo: beskrajno sam sretan što mi se ispunila davna želja – konačno sam učesnik jedne predstave u „Pozorištu mog djetinjstva“, predstave za koju ću moći reći da je, kao i ja, rođena i živjela u ovom predivnom gradu, našoj dragoj Zenici.

Branislav Trifković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno