Info

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH učesnik na konferenciji “Human Dimension” u Varšavi-Poljska

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnica Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH – Erna Jašarević se trenutno nalazi u Varšavi u glavnom gradu Poljske gdje učestvuje na konferenciji “Human Dimension” u organizaciji OSCE-a.

Konferencija se održava u periodu od 02.-13.oktobra 2023. u hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Ova desetodnevna konferencija posvećena je raspravama o stanju ljudskih prava i temeljnih sloboda uključujući demokratske institucije, vladavinu prava, toleranciju i nediskriminaciju, kao i humanitarna pitanja. Konferencija obuhvaća veliki broj sporednih događaja u organizaciji ključnih međunarodnih organizacija.

Erna Jašarević je imala priliku biti panelistica na konferenciji “Povratak kući : Prava izbjeglica na povratak” u organizaciji Zajednice zapadnog Azerbejdžana (WAC).
Ovaj događaj pružio je jedinstvenu priliku za ispitivanje prepreka koje ometaju povratak izbjeglica, raspravu o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice diljem svijeta, kao i poticanje dijaloga i saradnje kako bi se identificirala rješenja za uklanjanje prepreka i promocije provedbe prava izbjeglica na povratak. Događaj također ima za cilj pružiti platformu za razmjenu iskustava, kao i stručnosti u podršci osiguravanja prava izbjeglica na povratak.

Erna je predstavila rad Asocijacije Mostovi prijateljstva te pred velikim brojem ambasadora i visokih zvaničnika iznijela priču o Ahmićima i zločinu koji se desio 16.04.1993.nad Bošnjacima. Informirala je učesnike konferencije o negativnom uticaju rata na njenu porodicu, te istaknula potrebu uspostave pravde za pomirenje i mir. Istaknula je važnost osiguranja prava na povratak svih izbjeglica u svoje domove.

Panelisti su bili i gospodin Kamal Jafarov, član parlamenta Azerbejdžana, te Parvana Valiyeva ispred Zajednice zapadnog Azerbejdžana.

Naša predstavnica Erna Jašarević uspostavila je veliki broj kontakata s prisutnim ambasadorima i predstavnicima različitih organizacija koje su prisutne na ovoj konferenciji, što će sigurno rezultirati saradnjom koja će za cilj imati realizaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, a koji će rezultirati pozitivnom promocijom Bosne i Hercegovine u svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno