Politika

ASDA: reakcija vijećnika na otvoreno pismo don Ante Dominkovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ostao sam preneražen čitajući otvoreno pismo velečasnog župnika don Ante Dominkovića upućeno nama, vijećnicima Gradskog vijeća Zenica.
U pismu se neargumentovano, nizom neistina i zlonamjernih insinuacija župnik okomio na vijećnike okrivljujući nas za:

– uzurpaciju crkvene imovine;
– rušenje katoličkih grobalja;
– onemogućavanje rada Hrvatima i otpuštanje istih sa radnih mjesta;
– instruiranja inspekcija da po narudžbi kontrolišu firme u vlasništvu Hrvata itd.,
a sve s ciljem njihovog iseljavanja iz Zenice.

Samo da vas podsjetim da je ovo problematika za koju je nadležan Gradonačelnik a niukom slučaju Gradsko vijeće.

Kao višegodišnji vijećnik, Bošnjak, a takvih je oko 80% u vijeću, smatram da su ove optužbe upućene svim Bošnjacima našeg grada i da nas ovim pismom u javnosti želi predstaviti u najmanju ruku zločincima, jer etiketirana ‘nedjela’ koja navodi nas tako i kvalifikuju.

Velečasni Dominkoviću, ovakve etikete su nam bezuspješno pokušavali zalijepiti još neki vaši zvaničnici, sa kojima smo tokom prošlog rata po skloništima dijelili posljednju koru hljeba, a kada su isti poslije rata otišli u Zagreb o nama su zborili kao o najvećim krvnicima.
Hrvatima u Zenici nije niti bolje, niti gore nego svima ostalim, iako statistika govori da vas je procentualno više zaposlenih nego Bošnjaka. I neka je, Bogu hvala!

Ne znam kako biste reagovali kada bi se u zeničkim školama iznad tabli ispisao „TEKBIR“ i ušao u redovni inventar, kao što su to križevi u školama općina gdje su Hrvati u većini. O segregaciji da ne govorim!

Kako biste reagovali da vam na prvi čas školske godine dovedu popa, kao nama, i da vas počne škropiti svetom vodicom, kao što to čine našoj Bošnjačkoj djeci?

U Kiseljaku bošnjačka djeca i po najtežim vremenskim uslovima ne mogu koristiti fiskulturnu dvoranu jer je to ekskluzivno pravo „nosilaca europskih vrijednosti“.

Da li se Hrvatima u Zenici osporava hrvatski jezik?

Ne sjećam se „pravedniče“ da ste se ovako javno ikada obratili protiv gore navedenih anomalija u općinama gdje smo mi u manjini .
Da li smo ikada pravili odmazdu za civilne žrtve granatiranja sa položaja HVO-a iz Busovače, a u čijim jedinicama su bili i naši sugrađani, a mi znamo i koji. Ne, nismo. Na godišnjicu tih stradanja niko od govornika ne pominje egzekutore, kao da su granate padale sa Marsa. Boli to poradice stradalih, ali zarad suživota dostojanstveno tugujemo i patimo.

Šta više, tim istim bojovnicima organizovanim u boračka udruženja iz budžeta grada izdvajamo značajna sredstva, a ne dajemo ih većem broju naših udruženja.

Je li to župniče, primjer nebrige za komšije?

Navedite općinu gdje su Hrvati u većini, a da ovako postupaju?

Nemojte vašom neodgovornom retorikom dolijevati ulje na vatru. Mi Bošnjaci Vam to nećemo tolerisati, iako Vas je možda neka od političkih opcija instruirala, kako bi pokrenula novi egzodus u cilju formiranja trećeg entiteta. Ni to vam ne može i neće proći.
Kolika je Vaša briga za župljanje, jasno govori Vaš odnos prema gospođi Kati Djaković, kojoj dozvoljavate samo dva prelaska tokom godine preko vaše zemlje do njene kuće i imanja. Iliti, gospođa Kata može posijati svoju baštu, ali je ne može obrati! Čini mi se da Vaše vjerske knjige nisu u skladu sa ovakvim djelovanjem.

Sa nekim Vašim političarima dolazite kod Gradonačelnika sa urgencijam za zapošljavanje djece najimučnijih među vama.
Ne gledate Vi izgleda socijalne potrebe župljana, nego vrijednost milodara.

Trend pojedinih vjerskih službenika je da se bave: neimarstvom, biznisom, pa evo i politikom, a ako im preostane vremena i vjerom .
Sugerišete nam čak i koga da izaberemo za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Ako želite u politiku, odoru na klin pa na liste, e tada ćete moći izravno uticati na izbor istog.
Pustite izabrane vijećnike da rade svoj, a vi radite vaš posao.

O izboru predsjedavajućeg ćete odlučivati kada ovo Gradsko vijeće bude učestvovalo u izboru kardinala!

Zenica, 01.12.2017. godine

GRADSKI VIJEĆNIK mr. Mensud Keleštura



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno