fbpx
Biznis

ARZ intervenirala u cilju zaštite prava radnika iz BiH u Sloveniji

ARZ intervenirala u cilju zaštite prava radnika iz BiH u Sloveniji – Agencija za rad i zapošljavanje BiH danas je saopćila da su, zahvaljujući dobivenim informacijama da su pojedine slovenske firme kršile prava radnika iz Bosne i Hercegovine, već intervenirali u jednom slučaju i onemogućili firmi Univerzalna logistika d.o.o. da putem sporazuma zapošljava radnike iz BiH u naredne dvije godine.

– Zahvaljujući saradnji sa sindikatima iz Slovenije mi dobivamo sve relevantne informacije o uslovima rada naših građana u Sloveniji, te redovno razmjenjujemo informacije sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije. Također, zahvaljujući toj saradnji dobili smo i informacije u kojim se djelatnostima najčešće ugrožavaju prava radnika – istaknuto je iz ARZ.

Naglašavaju da sve rade u saradnji sa slovenskim institucijama, prvenstveno Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije.

Dodaju da Agencija, u saradnji sa navedenim institucijama, trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz Bosne i Hercegovine i načine kršenja prava radnika, te će navedena informacija biti dostavljena Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, a firmama će biti onemogućeno da zapošljavaju nove radnike iz BiH.

Informacija će najkasnije do kraja sedmice biti upućena nadležnoj Komisiji, te će se nakon toga i Inspektorat za rad Republike Slovenije uključiti u kontrolu uslova rada bh. građana, javlja Fena.

Također, ističu da svi radnici koji dođu u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH dobiju informaciju o pravima i uvjetima rada u Sloveniji. Također, svi savjeti na koje radnici u Sloveniji trebaju obratiti pažnju nalaze se na web stranici Agencije.