Ljudi

Arnesa Kobić

Arnesa Kobić
Arnesa Kobić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZENIČANKA NA MASTER STUDIJU NA FAKULTETU ZA GRAĐEVINARSTVO, SAOBRAĆAJNO INŽENJERSTVO I ARHITEKTURU UNIVERZITETA U MARIBORU

Spakovati kofere i napustiti vlastitu zemlju kako bismo uložili u svoje znanje nije nimalo jednostavno. Oni koji su to učinili znaju da je za to potrebna velika hrabrost i odlučnost. Druga zemlja, druga kultura, drugačiji ljudi, drugačiji način života, tuđi jezik…Ali, ako to znači nadogradnja vlastitog znanja, zašto da ne?!

Upravo ovo rekla je sebi Zeničanka Arnesa Kobić, rođena 1991. godine. Odrasla je u Zenici u kojoj je završila osnovnu i srednju školu. U Sarajevu je završila bachelor studij, a nakon završetka bachelor studija provela je godinu dana u Zenici, radeći kao pripravnik. Danas, već drugu godinu živi i studira na master studiju u Mariboru/Sloveniji.

Završila je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te stekla zvanje inžinjera arhitekture, a potom je nastavila studij na Fakultetu za građevinarstvo, saobraćajno inženjerstvo i arhitekturu Univerziteta u Mariboru. Na završnoj je godini studija za titulu magistrica inženjerka arhitekture (prema slovenskoj kvalifikaciji i nazivima titula) u Mariboru.

Kako si dobila priliku da odeš na master u Maribor, zašto si izabrala Sloveniju?

Uporedo sa traženjem posla kao pripravnik, te tokom radnog iskustva, tražila sam i aplicirala na mnoge inostrane stipendije, radionice, ljetne škole i prakse. Znala sam da tu godinu zbog posla moram pauzirati sa studijem, pa sam odlučila iskoristiti je za usavršavanje u struci, stranim jezicima i informisanju o mogućnostima studiranja u drugim zemljama. Između ostalih, odlučila sam da apliciram i za Erasmus Mundus stipendiju. Iako sam znala da je konkurencija velika, mogućnost izbora svedena na samo jedan fakultet od ponuđenih i samim tim šanse za dobitak manji, nisam odustajala. Prikupila sam potrebnu dokumentaciju i u januaru 2014. godine aplicirala preko interneta. Nakon višestrukih selekcija, u maju iste godine dobila sam nominacijsko pismo i potvrdan odgovor od koordinatora projekta Erasmus Mundus JoinEU-SEE PENTA. Kao što sam prethodno navela, mogla sam aplicirati na samo jedan fakultet od ponuđenih, kojih je za moju struku bilo ionako malo. Odlučila sam se za Univerzitet u Mariboru i Sloveniju, jer su mi tada po uslovima za školovanje i život najviše odgovarali.

Imala si priliku raditi posao u struci u BiH, a potom si nastavila obrazovanje u Sloveniji, kakvo je to iskustvo?

Razočarana uslovima i odnosima, kako na fakultetu, tako i studentskom domu u kojem sam živjela tri godine, a sa željom da postanem što prije finansijski neovisna i tako olakšam roditeljima, u završnom semestru prvog ciklusa studija čvrsto sam odlučila naći način da svoje obrazovanje i usavršavanje u struci nastavim van granica naše države.

Nakon sticanja diplome, počela sam aktivno tražiti posao pripravnika u rodnom gradu, kako bih sebi osigurala prvo profesionalno iskustvo, te stekla ušteđevinu koja bi mi pomogla u daljnjoj realizaciji ciljeva. Uprkos negodovanju okoline i uvjeravanju da je to nemoguće postići bez rodbinskih i novčanih veza, nisam odustajala, te sam dokumente lično predala u većinu arhitektonskih biroa u Zenici. U vrijeme kada su moja nada i optimizam već počeli polahko da nestaju, dobila sam poziv na razgovor za posao od jednog privatnog arhitektonskog biroa u Zenici. To mi je dalo vjeru da se sve može postići poštenim radom i trudom, te snagu i neopisivu želju da ne odustajem i da se borim za svoje ciljeve. Iako te godine u firmi nije bilo mnogo posla, a jos manje novca, smatram to veoma bitnim profesionalnim i životnim iskustvom. Imala sam priliku da se upoznam sa različitim projektima i izazovima, uspješnim ljudima unutar, kao i van struke, te da steknem potrebnu dozu znanja, samopouzdanja i hrabrosti, koji su moju odluku da nastavim studij u drugoj državi, kulturi i sistemu, učinili još čvršćom.

Koje prednosti ti nastavak obrazovanja u Sloveniji pruža što matična zemlja ne može ponuditi?

U poređenju naše države i Slovenije mogu reći da su ‘tako blizu, a tako daleko’. Geografski i jezikom, Slovenija nije toliko daleko od naše države. Međutim, ukoliko govorimo o kulturi življenja, sistemu i uređenju obrazovanja i države, mogu reći da smo mi ipak još uvijek daleko (iako se možda Slovenci ne bi složili sa mnom). Ipak, da bih u potpunosti i korektno opisala svoj studij i boravak u Sloveniji, ne mogu izostaviti mogućnosti koje su mi pružene kao Erasmus stipendisti. Erasmus svojim stipendistima pored pružanje potpune finansijske podrške tokom cijelog studija, pruža i mogućnosti za putovanja i sticanja različitih životnih iskustava, upoznavanja ljudi različitih nacionalnosti i kultura, te radi na njihovom povezivanju. Ukoliko tome dodam i mogućnost sticanja diplome u Sloveniji kao državi članici Europske unije, sticanja znanja stranih jezika, praktičnih iskustava u struci, učestvovanja na različitim konferencama, radionicama i projektima unutar i van Slovenije, te uređenost slovenskog sistema obrazovanja i sve pogodnosti koje nude svojim redovnim studentima, lahko je uvidjeti da su prednosti višestruke.

Sa mnom na završnoj godini je kolega Bosanac, također Erasmus stipendista. Lično poznajem nekoliko studenata koji imaju bosansko porijeklo, ali su rođeni ili žive duži niz godina u Sloveniji. Također, nekolicina je došla da studira tu, finansirajući se od strane roditelja ili sami, radeći preko studentskog servisa. Iako Bosanaca/ki možda i nema u velikom broju na ovom fakultetu, društva sa Balkana, kako Erasmus studenata, tako i samofinansirajućih, u Mariboru mi ne nedostaje. Maribor, grad sa cca 120 000 lokalnih stanovnika i 500-1000 stranih studenata godišnje, se može pohvaliti kao ‘grad internacionalnih studenata’ pa se tako i ja mogu pohvaliti sa velikim brojem prijatelja širom Balkana i Europe.

Tvoji planovi za budućnost?

U Sloveniji sam prema ugovoru obavezna i planiram ostati do kraja sljedeće godine, kada bih trebala i odbraniti svoj diplomski rad. Mislim da je u ovom trenutku prerano za postavljanje konkretnog cilja za dalje, ali ću nastojati da se u ovoj godini dodatno usavršim u struci i stranim jezicima i prikupim dovoljno informacija, da bih sebi olakšala put ka cilju kada dođe vrijeme za njegovo ostvarivanje.

Poruka?

Nije bitno šta želite u životu, sve dok imate pošten cilj. Poštenim trudom i radom težite ka njegovom ostvarenju i rezultati neće izostati. Iskoristite svaki dan i budite najbolja verzija sebe. Na okolinu i prepreke se ne obazirite i nikada ne odustajte.

zeda.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno