Politika

Arnel Isak: Kako zenička vlast poskupljuje vodu pod plaštom velikih razvojnih projekata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na prijedlog Nadzornog odbora Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica u dnevni red ove sjednice uvršten je prijedlog o povećanju cijena vode u Zenici i to za sve kategorije stanovništva, odnosno i za domaćinstva, i za privredne subjekte, ali i za povlaštene korisnike.

Vješto, pod tačkom 4. dnevnog reda, čiji naziv glasi: Problematika održivosti poslovanja JP “VIK” d.o.o. Zenica u svjetlu realizacije velikih razvojnih projekata s prijedlogom za prilagodbu tarifa i Prijedlog odluke Nadzornog odbora JP “VIK” d.o.o. Zenica o utvrđivanju cijena vode i naknade za kanalizaciju po kategorijama potrošača maskiran je novi udar na džepove građana Zenice.

Ovim prijedlogom predviđeno je povećanje cijena vode i korištenja kanalizacione mreže i to u nekoliko etapa, od kojih prva počinje već od 1. novembra 2021. godine, kada će ukupna usluga vodosnabdijevanja poskupjeti za 0,24 pfeninga. U praksi to znači da će korisnici koji su prosječno tokom jednog mjeseca koristili 20 kubnih metara vode, što je osnovni prosjek za četveročlanu porodicu, već od 1. novembra ovakav račun platiti 4,8 KM skuplje. Procentualno, riječ je o poskupljenju od gotovo 37 posto i to samo u prvoj etapi, budući da će, umjesto dosadašnjih 0,60 KM po metru kubnom vode korisnici usluga ovog preduzeća istu uslugu plaćati 0,84 KM (u cijenu uračunata i cijena vode i visina naknade za kanalizaciju). Treba reći da je su ovo cijene bez uračunatog PDV-a, koji će dodatno uvećati račune za vodu.

Jedini dio koji računa za vodu koji bi ostao nepromijenjen, prema ovom prijedlogu Nadzornog odbora JP VIK d.o.o. Zenica jeste Naknada za fiksni dio tj. trošak koji se odnosi na očitavanje i baždarenje vodomjera, dostavu računa i ostale usluge, koji je preduzeće počelo naplaćivati od 2013. godine i koji će i dalje građane koštati 2,99 KM po mjesečnom računu.

Vrijedi napomenuti i druge naknade, kao što su naknada za iskorištene količine vode i naknada za zaštitu voda, koje su dodatni dio računa za vodu.Povećanja cijena vode neće biti pošteđeni ni privrednici, ali ni povlašteni potrošači, u koje spadaju škole, bolnice, domovi zdravlja, sportske sale, pozorišta, kina, prostori koje koriste udruženja građana, humanitarne i vjerske organizacije, kao i mnogi drugi subjekti. No, ako ste pomislili da je to sve, predstavnici vlasti u Zenici spremili su i dodatna iznenađenja.

Naime, ova poskupljenja od 37 posto trajat će samo do kraja 2022. godine, kada ova odluka predviđa i nova poskupljenja za sve kategorije. Tako bi u novu, 2023. godinu građani Zenice iz kategorije domaćinstva ušli sa vodom skupljom za više od 60 posto u odnosu na današnje cijene, a novo poskupljenje predviđeno je već za 2024. godinu, kada bi voda u Zenici bila skuplja 98 posto u odnosu na današnje cijene.

Konačno poskupljenje ovom odlukom utvrđuje se za period od 1. januara 2025. godine, te je predviđeno da od tog datuma voda u Zenici bude skuplja za 104 posto u odnosu na današnju situaciju. Rast cijena vodosnabdijevanja predviđen je i za preostale dvije kategorije potrošača, privredu i povlaštene potrošače, čime su na udaru praktično svi stanovnici koji koriste usluge Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica. U vremenu pandemije koronavirusa, smanjenih ekonomskih kapaciteta našeg društva, enormnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, smanjenih prihoda domaćinstava u cijeloj BiH, pa tako i u Zenici, postavlja se pitanje kome je u interesu skuplja voda u Zenici?

Grad Zenica ponovo planira udariti po džepovima svih građana, pod plaštom velikih razvojnih projekata, kojih nema ni na vidiku. Ovdje nema pravde za stomake gladne, a i neće je nikada ni biti sve dok aktuelna vlast konačno ne shvati da građani više nemaju novca za nova poskupljenja i da konačno na čelo ovog grada mora doći neko ko će građanima olakšati život, a ne otežavati i donositi im poskupljenja osnovnih životnih potreba.

Saopštenje za javnost



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno