Ljudi

Armin Duvnjak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Armin Duvnjak, veznjak Čelika, nekadašnji kadetski i juniorski reprezentativac naše zemlje, prvi je igrač iz Bosne i Hercegovine koji je nastupao u ligi Gibraltara.

Sa FC College Europa Armin kao igrač, i nekadašnji bh. zmaj i igrač nekoliko klubova iz Bundeslige Bruno Akrapović kao trener osvojili su Kup ove zemlje i izborili nastup u evropskim takmičenjima. Razgovarali smo sa Duvnjakom o jednoj od najmlađih selekcija u porodici FIFA, njegovim iskustvima sa Gibraltara, ali specifičnostima ove zemlje.

FC College Europa je u to doba bila prava Legija stranaca, gdje su bili igrači iz 13 zemalja, a komuniciralo se na više jezika. Za Gibraltar nam veli da je to zemlja na jednoj velikoj stijeni, koja ima samo jedan nogometni stadion, i to sa umjetnom travom, a da igrači većine klubova iz tamošnjeg prvenstva žive i treniraju u Španiji, a igraju mečeve na Gibraltaru. Reprezentacija im je dosad igrala domaće susrete u Portugalu. Postoje indicije da bi mogli dobiti dozvolu za prvi meč kod kuće da im bude baš protiv BiH početkom septembra.

– Igranje na Gibraltaru je bilo jedno pozitivno iskustvo za mene. Iznenadio me poziv Akrapovića, ali sam ga prihvatio. Tada sam faktički prvi put i čuo za tu zemlju. Znao sam za moreuz koji odvaja Evropu i Afriku, ali za tu državu, iskreno, do tada ne. Prvi put u karijeri osjećao sam se kao igrač. Moja ekipa je jedna od rijetkih profesionalnih na Gibraltaru, a da nogomet tamo napreduje, pokazali su nastupi te ekipe i prvaka Linkolna u Evropi. Oba tima tada su prošla prvo pretkolo. Linkoln je u drugom pretkolu kod kuće savladao Celtic sa 1:0, ali su u revanšu pretrpjeli poraz od 0:3 i ispali. Te godine sve četiri ekipe iz BiH nisu prošle nastupe u prvim pretkolima, kazao je Duvnjak.

Objasnio nam je da je njegov tim trenirao u Španiji u mjestu koje je 15-ak minuta hoda do granice sa Gibraltarom. Najčešće bi zbog gužvi pješice išao do jedinog stadiona u ovoj zemlji. A događalo mu se nekoliko puta da mora sačekati na granici ili da se prekine meč dok ne sleti avion na jedini aerodrom u toj zemlji. Jedina avionska linija koju imaju je ona sa Londonom. Sa Špancima nisu u nekoj velikoj ljubavi.

U njegovom timu igrala su i dvojica standardnih reprezentativaca Gibraltara, golman Jamie Robba i igrač Jamie Bosio. Prema njegovim riječima, ogromna je razlika u kvaliteti između njihove reprezentativne selekcije i naše. Ne bismo trebali imati većih problema sa njima u Zenici, a po njemu, naša pas igra trebala bi biti bolna tačka za Gibraltar. Oni vole skok, duel igru, a teško će se snaći i odgovoriti na našu pas igru.

– Nisu neka klasa, ali počeli su ulagati u infrastrukturu, u sport, istakao je Duvnjak.

Oslobođenje/Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno