Info

ArcelorMittal kopa bez dozvole već godinu dana

ArcelorMittal kopa rudu bez dozvole već godinu dana
ArcelorMittal kopa rudu bez dozvole već godinu dana

ArcelorMittal kopa rudu bez dozvole već godinu dana- U jamama bogatijih prijedorskih rudišta jedna od najvećih svjetskih kompanija već godinu dana kopa na divlje. “ArcelorMittal” nema dozvolu za rad kao ni potpisan koncesioni ugovor sa Vladom.

Bez obzira na to kompanija legalno posluje, a još apsurdnije je što Vlada naplaćuje koncesiju koju nikada nije odobrila. Očigledno i legalno se može kopati na divlje, kaže direktor “Mittala” Mladen Jelača. Pravda se da kompanija koju vodi nije kriva za trenutnu situaciju, jer su dozvolu davno tražili.

“Šta to praktično znači da li ‘Mittal’ radi na crno ako ugovor ne postoji? Pa istina je da mi već godinu i nešto dana nemamo nikakav papir ili dozvolu za rad. Posljedica je prije svega što mi nismo zaključii koncesioni ugovor. Znači ugovor je kod nas bio, mi smo ga prihvatili a mislim da ga je i Komisija za koncesije odobrila i on stoji u našem Ministarstvu industrije energetike i rudarstva”, rekao je Jelača.

Dok koncesioni ugovor stoju u ladici ministra Petra Đokića, u “Mittalu” i dalje tjeraju po svom. Kažu da će nastaviti da rade bez dozvole dok država ne odluči da ih zaustavi ili dozvoli legalan rad. Predsjednik Komisije za koncesije uvjerava da su mu svezane ruke. Nema nadležnost da bilo šta preduzme. Za Radenka Đuricu “Mital” formalno pravno uopšte ne kopa u Omarskoj, pa ne može ni da izvrši kontrolu koliko je rude iskopano.

“Komisija za koncesije može da reaguje i da uđe u kontrolu i da ima uopšte interakciju sa koncesionarom samo u onom momentu kada ministarstvo ili Vlada potpiše ugovor. Znači u ovom slučaju mi kao Komisija za koncesije nemamo nadležnost da izađemo na teren i da vršimo bilo kakvu vrstu kontrola”, rekao je Radenko Đurica, predsjednik Komisije za koncesije RS.

Ministar industrije nije htio pred kamere. Pisano poručuje da je njegovo ministarstvo rješenjem odobrilo eksploataciju, a biće na snazi dok se ne potpiše ugovor o koncesiji. Preskočio je da odgovori kako “Mittal” može da radi bez dozvole, a nema objašnjenja ni zašto se toliko dugo čeka. Direktor “Mitala” kaže da je i to dio sage o prodaji RŽR-a. Pomirljivo poručuje da su spremni s Vladom da konačno sjednu za sto.

“U kontaktu sa njima mislim da je u ovom momentu pitanje koncesionih ugovora u sklopu svih odnosa ‘ArcelorMittala’ i RŽR Ljubija”, rekao je Jelača.

Tako priča o prodaji RŽR-a očigledno dobija novu dimenziju. Dok “Mittal” ne da saglasnost na raspodjelu skoro 64 miliona maraka dobiti koje pripadaju manjinskom vlasnikom RŽR-u, Vlada prijeti naplatom poreskog duga za transferne cijene. “Mittal” odbija da prizna dug, a Vlada da im da dozvolu za rad. Oni ipak i dalje rade i u svojim rukama drže sudbinu 850 radnika. Za 10 godina “Mital” je uplatio oko 26 miliona maraka koncesione naknade i to je sve što je država za sada izvukla. Na kraju, Vlada zateže sa prodajom akcija RŽR, a dvije ponude “Mittala” i Izraelaca takođe drži u fioci.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem