Info

Anketirano 3.500 domaćinstava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, u 2015. provodi četvrtu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH. U prvom polugodištu ove godine uspješno je anketirano oko 3.500 domaćinstava, od ukupno planiranih 7.500 koji čine reprezentativni uzorak. Rad na terenu bit će završen u januaru 2016. prikupljanjem podataka za decembar 2015. Svrha Ankete o potrošnji domaćinstava je dobijanje podataka o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i visini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.

Radi dobijanja kompletne slike, anketom će biti prikupljeni podaci o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza s nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja. Navedeni rezultati će služiti kao podloga za kvalitetno kreiranje i provođenje socio-ekonomskih politika na svim nivoima društvenog organizovanja. Osim toga, rezultati Ankete bit će korišteni i u stručne, statističke svrhe kao što su izračunavanje indeksa potrošačkih cijena kao mjere inflacije u državi, izračunavanje bruto domaćeg proizvoda prema rashodnoj metodi i za akademske svrhe.

Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se svake četiri godine, u skladu s međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu uporedivost podataka. Anketa o potrošnji domaćinstava, prvi put u Bosni i Hercegovini, provedena je 2004., zatim 2007. i zadnja 2011. Podaci dobijeni Anketom prezentiraju se u agregiranom obliku, čime je u skladu s odredbama Zakona o statistici BiH u potpunosti osigurana tajnost ličnih podataka o domaćinstvima i osobama.

Po podacima iz posljednje provedene Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH, u 2011. domaćinstva su za potrebe finalne potrošnje mjesečno u prosjeku trošila 1.569,33 KM.
Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i pića (32,6 posto) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (24 posto). Na stanovanje je izdvajano 15,1 posto ukupne potrošnje, dok je za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 8,9 posto. Veliki dio izdataka odnosio se i na prijevoz (11 posto) koji obuhvata kupovinu i upotrebu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika. Od ukupnog broja stanovnika u Bosni i Hercegovini bilo je 17,9 posto onih koji žive u relativnom siromaštvu, a svako šesto domaćinstvo u državi bilo je siromašno. Prag relativnog siromaštva iznosio je 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno