Ljudi

Anida Ćelebić: Medicina je stil života, pred studentima su jako teški izazovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodni dan studenata obilježava se 17. novembra u znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1.200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

Kako studenti treba da budu temelj društva i oni koji će izgraditi mnogo bolji i ljepši svijet, na ovaj simboličan datum za dobarportal.net govorila je Anida Čelebić, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Naša sagovornica oduvijek je voljela knjige i nauku, a sama ljubav prema knjigama kod nje se rodila još u ranom djetinstvu i traje do dan danas. Sebe opisuje kao ambicioznu, strastvenu i empatičnu osobu koja voli da putuje, riskira te da u svaki dan unese pozitivnu energiju.

Zbog čega ste odabrali medicinu kao životni poziv?

Pred kraj srednje škole počela sam ozbiljno razmišljati kojim zanimanjem u životu želim da se bavim. S obzirom na to da sam pohađala školu za dentalnog tehničara, logičan slijed događaja bio je da svoje obrazovanje nastavim na Stomatološkom fakultetu, međutim odluka je ipak pala na medicinu. Ovaj poziv sam odabrala, jer medicina nije samo posao, već egzaktna nauka, stil života koji vas motiviše da uvijek budete bolji, da napredujete, nesebično pomažete ljudima i pravovremeno vidite plodove vašeg truda i rada.

Kako izgleda život jedne studentice medicine?

Moj dan je jako ispunjen. Od ranih jutarnjih, do kasnih večernjih sati. Radnim danima i vikendom, u zavisnosti od dinamike obaveza.Veliki dio vremena odvajam za fakultetske obaveze i učenje. Naravno, pored toga postoji niz drugih stvari koje volim da radim i uz koje se nastojim odmoriti i napuniti baterije za novi radni dan. Uživam u putovanjima, izlascima, druženju sa porodicom i prijateljima, gledanju edukativnih serija i filmova. Ponekad mi se čini da je 24 sata u danu malo za sve što planiram da uradim, ali smatram da je u svemu bitan balans, jer na kraju krajeva, kvalitetan rad zahtijeva i kvalitetan odmor.

Koliko je pandemija korona virusa uticala na studente medicine?

Pandemija je uveliko uticala na sve studente, a ne samo studente medicine. Smatram da online nastava nikad nije i neće moći zamijeniti predavanja uživo. Naravno, studenti medicine su se zaista našli u nezavidnom položaju obustavljanjem vježbi jer je za nas kontakt sa pacijentima jako bitan, posebno na kliničkim godinama gdje kroz praksu naučimo većinu stvari koje primjenjujemo kroz cijelu karijeru. Ovim putem javno želim da se zahvalim svim asistentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koji su u jeku pandemije pored svog posla i pored stotina zaraženih pacijenta, iznalazili razne načine da studentima adekvatno prenesu znanje.

Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjem radu?

Ponosna sam što me medicina naučila da pad ne znači da moraš ostati na dnu, već da nakon svakog pada treba da ustaneš i da nikad ne odustaneš. Također, moram da spomenem da sam koautor naučno istraživačkog rada koji je objavljen u turskom časopisu “Medeniyet Medical Journal” te na platformi “PubMed”Rijetkost je da rad studenta bude indeksiran u tako eminentnu bazu naučnih radova i definitivno će to uvijek biti lijep podsjetnik na moje studentske dane.

Kako uspijevate uskladiti sve obaveze?

Trudim se da adekvatno rasporedim vrijeme za rad i vrijeme za odmor. Život studenta medicine je izuzetno naporan i stresan i ponekad pomislim da ništa neću stići na vrijeme, ali ipak se na kraju sve nekako posloži. Mislim da je tajna u dosljednosti. Bitno je da svaki dan ostvarite neki mali cilj jer u konačnici jedan veliki cilj je ustvari skupina ostvarenih malih ciljeva.

Kakav je položaj studenata u Bosni i Hercegovini i koji su to izazovi pred njima?

Iskrena da budem, položaj studenata u Bosni i Hercegovini je jako loš. Smatram da vlast i institucije još uvijek nisu prepoznali pravu važnost studenata u lancu ove države. Obrazovanje je stub i oslonac koji daje kvalitetnu radnu snagu i zdravu sredinu jednoj državi. U Bosni i Hercegovini je jako teško završiti fakultet i pred studentima su jako teški izazovi, posebno finansijski, zbog čega su mnogi studenti često primorani da prekinu svoje studije.

Zaljubljenica ste u knjige. Koje Vam je omiljeno književno djelo, autor i zbog čega?

Čitam zaista mnoge žanrove. Kada bih baš odabrala neki koji mi je posebno drag rekla bih trileri, ali generalno se trudim da izbor bude raznolik jer iz svega što pročitamo možemo nešto naučiti i izvući neku pouku koju dalje preslikavamo na svoj životni put. Knjige su naočale kroz koje gledamo na život i svijet.  Nemam neko posebno omiljeno djelo ali knjigu koja mi je posebno draga i koju bih preporučila svima da je imaju i iščitavaju je knjiga Robina Sharme pod nazivom “Budni u 5 i vaš je čitav svijet”. Idealna je za napredak, za naviku ranog ustajanja i još mnogo toga. Ustati jedan sat ranije svaki dan, može uveliko promijeniti život.

Šta Vas je posljednji put istinski obradovalo?

Položen jako važan ispit!

Koji su Vaši planovi i očekivanja u budućnosti?

Imam zaista dosta planova. Trenutno želim da privedem kraju studij, a kasnije se opredijelim za specijalizaciju koju budem smatrala najboljom za sebe. Iako me već jedna grana medicine posebno zanima, još uvijek nisam u potpunosti odlučila da li ću se baš tim baviti. Kako god, trudit ću se da budem odgovoran i savjestan ljekar!

Šta biste poručili mladima?

Nikada nemojte povjerovati ljudima kada vam kažu da nešto ne možete, jer to će te čuti mnogo puta. Nikada nemojte sebe ubijediti da nešto ne možete, jer to će te također osjetiti mnogo puta. Sve možete samo ako ste dovoljno hrabri i vrijedni i nemojte dozvoliti da neko drugi bude krojač vaše sudbine. Vaša sudbina je samo u vašim rukama. Budite ambiciozni i odvažni, radite ono što vaš čini sretnima makar to ne imalo smisla nijednoj osobi u vašem okruženju.

Autor: dobarportal.net

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno