Posuđeno

Anadin Dizdarević iz Vrselja kod Zenice treba našu pomoć

Anadin Dizdarević iz Vrselja kod Zenice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Anadin Dizdarević od rođenja ima cerebralnu paralizu, smanjenu intelektualnu sposobnost (UMR) i strabizam te se razvrstava u kategoriju djece sa kombinovanim smetnjama.

Zbog svojih dijagnoza Anadin ima stopostotni stepen invalidnosti i zahtijeva stalnu njegu i pomoć koju mu pruža samohrana i nezaposlena majka. Žive u iznajmljenom stanu od njegove invalidnine i socijalne pomoći.

I pored teškoće koja ga prati od rođenja, te teške socijalne slike porodice, Anadin je veseo i komunikativan dječak. Osnovnu školu završio je redovno u Vrselju. A na njegovu sveopću radost, zahvaljujući Online modelu, koji je postao zastupljen i primjenjiv zbog Covid 19 pandemije, upisao je i Srednju školu za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Zenici. U suprotnom ne bi mogao pohađati srednju školu u Zenici, jer njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava svakodnevno putovanje iz Vrselja u Zenicu, a socijalno stanje porodice ne dozvoljava iznajmljivanje stana u Zenici za njega i majku.

Zbog ove mogućnosti koju mu je donijela pandemija Covid 19, Anadin je kako sam kaže presretan. Može da pohađa nastavu, da se druži i komunicira sa nastavnicima i drugarima iz odjeljenja, a ipak bi bio sretniji da ima mogućnost da se sa njima druži uživo u učionici. To je ujedno jedan od njegovih neostvarenih snova, stan u Zenici i veća mogućnost druženja i kretanja, jer Vrselje, mjesto u kojem živi je planinsko brdski kraj koji zahtjeva potpunu pomoć druge osobe za bilo kakvo kretanje, a i mami je s godinama sve teže pomagati mu.

Da bi mu se bar koliko toliko olakšala svakodnevna poteškoća u kretanju Anadinu su preporučene dvije operacije, desne ruke, obje noge i strabizma.

Navedena operacija treba da se uradi u Ćupriji, Srbija, u specijalnoj hirurškoj bolnici. Operaciju bi izveo poznati Ruski tim ljekara usmjeren na teškoće ovog tipa.
Za operaciju je potrebno
2 850 EURA plus dodatni troškovi.

Uzimajući u obzir svakodnevne troškove uzrokovane Anadinovim zdravstvenim stanjem, porodica moli za pomoć kako bi uspjeli organizovati odlazak na operaciju.

Danas smo organizovali posjetu ovom divnom dječaku i putem ljudi dobre volje pokušat ćemo pomoći u sakupljanju potrebnih sredstava za prvu operaciju.

Sve ostale informacije koje vas zanimaju možete pitati na viber broj njegove majke Dizdarević Nevrese: 062 380 968



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno