Zenica

AMZ: nema optimizma bez novog kotla

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor Javnog preduzeća „Grijanje“ Zenica Kasim Sarajlić kaže da je dobio obećanja iz kompanije „ArcelorMittal“ Zenica da će „učiniti sve da sezona grijanja od 15. oktobra protekne bez problema“. Sezona bi trebala trajati 184 dana, a prema gradu prosječno u sat trebaju otići 52 megavata toplinske energije, što bi trebalo biti dovoljno za zagrijavanje 731.405 kvadratnih metara stambenog i 209.328 poslovnog prostora.

– Od maja smo investirali više od dva miliona KM u popravku kotla, ali njegova pouzdanost još nije dobra i ne može normalno raditi. Ovo stanje uzrokovalo je kašnjenje popravke kotla 2 i mi ulažemo sve moguće napore da završimo popravke i počnemo s grijanjem 15. oktobra – kaže Dijana Božić-Srdanović, portparol AMZ-a. Na naš upit šta je s prijedlogom AMZ-a da Grad i AMZ zajedno kupe nove kotlove na plin, kaže da „postoje višestruke opcije za grad da riješi ovo pitanje na dobrobit građana“.

– Kompanija „ArcelorMittal“ Zenica će biti spremna za razgovore ako Grad to bude tražio – naglašava Božić-Srdanović. Što se tiče sezone koja je pred nama, u AMZ-u kažu da su „kotlovi u vrlo lošem stanju zbog oštećenja na cijevima, koje su u svakom od dva kotla duže od 70.000 metara (ukupno 140 kilometara) i vrlo je teško identificirati svaku slabu tačku na toj dužini.

– Usprkos našim naporima i investicijama, ne možemo reći da će ova sezona grijanja biti bolja ili ista kao prošla. Ovo je višegodišnji problem sa starim kotlovima i jedino rješenje je investirati u novi kotao za grijanje grada – dodaje Božić-Srdanović.

– Koristeći dva kotla na ugalj u toku zime zbog potrebe grijanja grada, povećava se negativan utjecaj na okoliš. Naši interni izvori čistih plinova kao goriva nisu dovoljni te moramo koristiti više uglja da bismo osigurali dovoljnu količinu pare za grijanje grada – ističu u AMZ-u.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno