Zenica

Američki univerzitet zahvaljujući Zeničanki cijelu akademsku godinu posvetio BIH, ona u rodnom gradu pokrenula Školu fotografije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Američki univerzitet zahvaljujući Zeničanki cijelu akademsku godinu posvetio BIH, ona u rodnom gradu pokrenula Školu fotografije – Na Western Kentucky University (WKU) u SAD-u, univerzitetu koji je odlučio posvetiti čitavu akademsku godinu BiH, 31. januara je otvorena izložba “Bosna i Hercegovina: Prije i sada” .

Zeničanka Dijana Muminović je na WKU završila studij fotožurnalistike i sa svojim bivšim profesorima organizovala je izložbu u kojoj učestvuje sedam fotografa. Neki od njih su Jose R. Lopez, urednik NYTimesa, koji je fotografisao BiH tokom rata i Roger M. Richards, koji je također bio u BiH za vrijeme rata, a sada radi na realizaciji filma Sarajevo Roses – vidi link ovdje.

“Ovo su bliski prijatelji Bosne”, rekla je Dijana. Drugi učesnici su fotografisali posljeratne priče, kao moja prijateljica Italijanka, Lara Ciarabellini, koja me je upoznala dok sam ležala na cesti fotkajući kolonu koja je krenula pješke prema Serebrenici. Andy Spyra, Nijemac, koji je kao i Lara posvetio nekoliko godina našoj zemlji, kao i Matt Lutton, ali i Amel Emrić, poznato i priznato ime bh. fotografije.

U Kentucky Muzeju 2017. je također održana izložba na kojoj je predstavljena cjelokupna tradicija BiH. Dijana je bila jedan od učesnika, a i u timu upravnog odbora.

“Ovog mjeseca će biti realizovana i treća fotografska izložba, čiji je autor moj bivši profesor James Kenney, koji je u junu 2017. bio u BiH, sa još jedanaest profesora sa mog univerziteta”, rekla nam je Dijana.

Dijana od 2010. sarađuje i intenzivno komunicira sa univerzitetima, na kojima je završila bachelor i magisterij. U 2011. je organizovala foto radionicu sa svjetski priznatim fotogafima i studentima, koji su dosli iz SAD i Evrope, te proveli dane u našem gradu. Direktor Muzeja Adnadin Jašarević je omogućio izlaganje fotografija tih autora.

Dijana trenutno vodi Školu fotografije u Muzeju Grada Zenice, odnosno, prvi foto program u Bosni i Hercegovini koji je dostupan svim građanima koji su zainteresovani da se bave fotografijom.

“Na mom času je najmlađa učesnica sedmi razred, a najstarija ima 72 godine. Ponosna sam i čast mi je da su to moji učesnici. Svi smo tu zbog fotografije i ni jedne sekunde ne sumnjam u rezultat našeg finalnog projekta”, rekla je Dijana.

“Želim da predstavim moć fotografije u svom gradu, a i BiH, i smatram da se previše dugo ova oblast tretirala kao manje vrijedna. Čas fotografije ne postoji ni u školama, niti na univerzitetima, a sasvim bi trebalo biti normalno da novinska fotografija egzistira kao predmet na fakultetu novinarstva”, rekla je Dijana.

“Konekciju koju imam sa svojim univerzitetima i sa fotografima u svijetu je veliko bogatsvo za mene i za razvitak fotografije u mom gradu, a ujedno i BiH.”

U martu će Škola fotografije učestvovati u izložbi fotografija žena, koju organizuje naš sugrađanin Josip Dujmović, na kojoj će ženski članovi Škole po prvi put ucestvovati u ovakvoj izložbi, a na ljeto će Škola fotografije imati svoju izložbu na kojoj će izlagati fotografije o projektu, kojeg trenutno realizuju i čuvaju kao iznenađenje našem Gradu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno