Ostali sportovi

Amel Tuka i Elvedina Muzaferija sportisti ZDK za 2019.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba “Zenica” i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba “ZE-2010”, najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu. Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Priznanja Amelu Tuki i sestri Elvedine Muzaferije, koja se nalazi na pripremama izvan BiH, uručio je premijer Mirza Ganić koji je u svom obraćanju istakao da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista u svim sportovima koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljaju na sportskim terenima širom svijeta.

“Oni imaju nadu u srcu i snove u glavi, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona čini sve da im bude dobar oslonac i da imaju finansijsku podršku. Ukupna izdvajanja za sport iz kantonalnog budžeta prelaze milion maraka – podržavamo aktivnosti klubova i učešće na takmičenjima, uključujući i invalidni sport, plaćamo kotizacije i registracije klubova, stipendiramo perspektivne sportiste. To nije sprint nego trčanje na duge staze”, rekao je Ganić.

Dodao je da je opredjeljenje Vlade ZDK da povećava izdvajanja za sport i gradi infrastrukturu kao temelj za vrhunske rezultate, ali i da animira omladinu da se bavi sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, fizički aktiviraju, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh.

“Oni koji budu posvećeniji od drugih, koji budu naporno radili i trenirali, uz podršku društva i sportsku sreću, dobiti će odličja i postati najbolji ambasadori našeg kantona i domovine Bosne i Hercegovine”, kazao je premijer ZDK.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić čestitao je organizatorima svečanosti i dobitnicima priznanja u svim kategorijama, istakavši da u finansiranju sporta moraju da učestvuju institucije na svim nivoima, jer “sport nije samo puka tjelovježba, nego sadrži i socijalnu dimenziju, bitan je temelj samozdravlja i ima odgojno-obrazovnu komponentu”.

Najavio je da će ove godine biti doneseni novi Zakon o sportu i Strategija razvoja sporta Zeničko-dobojskog kantona za period 2020-2024. godina.

Muzaferija zbog obaveza večeras nije prisustvovala ceremoniji proglašenja u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

– Izuzetno mi je velika čast što sam večeras ovdje. Pobjegao sam malo od virusa iz Italije. Uvijek imam pozitivnu tremu kada se obraćam sa ovog mjesta. Svaka nagrada za nas sportiste je posebna, jer znamo šta smo uložili truda i šta sve stoji iza ovog pehara – kazao je Tuka, koji je izrazio nadu da će i ove godine ponoviti rezultate iz prošle. Tuka je prošlogodišnjim osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi (Katar) ostvario i najveći individualni uspjeh bh. sporta u historiji.

Najbolji u konkurenciji invalidnog sporta za prošlu godinu bili su Nizam Čančar iz Kluba sjedeće odbojke Zenica 92 te Zerina Skomorac iz Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom Zenica. Među ostalim nagrađenim pojedincima i kolektivima, Nagrade za životno djelo dodjeljene su nogometnom treneru Husniji Arapoviću iz Zenice, košarkaškom stručnjaku Enveru Jahiću iz Zenice te Izudinu Handžiću- Ćiri iz Tešnja, predsjedniku Streljačkog kluba Tešanj.

NAJBOLJI SPORTISTI SENIORI/SENIORKE:

Amel Tuka, Elvedina Muzaferija, Mesud Pezer, Vedad Karić. Emir Omanović, Muhamed Šahinović, Sanin Orlić, Anida Ćorović, Mediha Salkić, Nadina Omerbašić.

(Atletičar Amel Tuka i skijašica Elvedina Muzaferija, najbolji su sportisti-seniori za 2019. godinu)

NAJBOLJI JUNIORI/JUNIORKE:

Eldar Dautović, Davud Mešinović, Adin Šećibović, Maja Dodik, Nadina Mehmedović, Josipa Adžić;

SPORTSKA NADA:

Sajra Kajević, Mirsad Hasić, Zejfa Ahmetović, Anes Kovač, Irna Kapković, Ivona Jakić, Faris Salihović, Lejla Šečić, Emina Bajrić, Marin Bodulica, Dajra Duraković, Ismail Hercegovac;

SPORT ZA LICA SA INVALIDITETOM:

Nizam Čančar, Zerina Skomorac, Hasan Blažević, Mirsad Redžić;

ŽIVOTNO DJELO:

Husnija Arapović, Enver Jahić, Izudin Handžić;

SPORTSKI RADNIK:

Luka Šimunović, Samir Lušija, Nedžad Heco;

SPORTSKI TRENER:

Almir Aganović, Elvir Krehmić, Edin Kajević;

SPORTSKI KLUB-SENIORI:

Atletski klub „Zenica“

Streljački klub „Tešanj“

USR „Jelah-Tešanj“

SPORTSKI KLUB-SENIORKE:

KŽK „Čelik“ Zenica

KK „Viktoria“ Žepče

ŽRK „Krivaja“ Zavidovići

SPORTSKI KLUB-JUNIORI:

RK „Bosna“ Vispak Visoko

KK „Kengur“ Zenica

KBS „Borac“ Jelah

SPORT ZA LICA SA INVALIDITETOM:

Odbojkaški invalidski klub „Zavidovići“

DOPRINOS U RAZVOJU ŠKOLSKOG SPORTA:

Prof. Rasim Ašćalić

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA RAZVOJ SPORTA:

Suad Kaknjo, Tvornica cementa Kakanj, fra Stipo Alandžak, Mirza Demir, Fuad Vrgovčević, Muharem Sejdić;

SPORTSKI DOGAĐAJ:

X Međunarodni atletski miting „Zenica 2019“;

PLAKETA PRIJATELJ SPORTA:

RM-LH Zenica, „DANIAL S“ Tešanj, IGM Visoko;

Generalni pokrovitelj Manifestacije bila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Sponzori Manifestacije „Sportista ZDK za 2019.godinu“ bili su:

Zlatni sponzor. RM-LH d.o.o. Zenica,

Srebreni sponzori: IGM d.o.o. Visoko i Tvornica cemnta Kaknj d.d. Kakanj

Bronzani sponzor:

Arcelor Mittal Zenica

Sponzori: Općina Kaknj, Općina Maglaj, Općina Doboj Jug, Koteks d.o.o. Tešanj, Arel d.o.o. Zenica, JP Šumsko privredno društvo ZDK, Almy d.o.o. Zenica, JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, Cemedic d.o.o. Zenica, A.E.Sigurnost d.o.o. Zenica;

Organizaciju ove manifestacije pomogli JU Mješovita srednja škola Zenica i Cvjećara „Orhideja“;

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno