Ljudi

Amel Tuka, čovjek i šampion

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rođen je prije 24 godine u Zenici, a “slučajno” je ponovno postao Zeničanin, prvo kao član Atletskog kluba Zenica. Amel Tuka, prije sedam godina srednjoškolac, predstavnik Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj, u kojem je odrastao i išao u školu, na Malim olimpijskim igrama održanim u Zenici je pobjedio na 400 metara i tada ga je primjetio trener Halid Sejdić, pozvavši ga da “popričaju”. Sve ostalo je istorija.

Za samo mjesec dana bavljenja sportom postaje državni juniorski prvak i to u dvije discipline. Iz godine u godinu bilježio je napredak, vidljiv već i na IAAF ljestvici. Još se pamte njegove izjave da mu je 2014. “godina uspjeha u karijeri”, da bi ovu 2015., gotovo svaka trka značila i obaranje državnog rekorda. I postala “još zlatnija”.

Sportista godine Zenice, Kaknja, Zeničko – dobojskog kantona. Rekorder BIH. Ali prije i ispred svega, čovjek. Trči rijeđe na 400 metara, mada i tu, kada trči, obara državne rekorde. Ipak, njegova briljantna putanja u trkama na 800 metara dovela ga je preksinoć (subota) u Madridu na vrh liste najboljih rezultata evropskih atletičara u ovoj godini.

Sa ovim rezultatom bi danas i ovdje bio sigurno “zlatni” u Evropi, a priliku da potvrdi uspon forme na svjetskom nivou imaće već u avgustu u Pekingu (Svjetsko prvenstvo) i sljedeće godine u Riju (Olimpijada), jer je ispunio normu za ova najveća sportska nadmetanja, na kojima učestvuju atletičari. Amel Tuka sa jučerašnjim rezultatom (1:43.84) bi osvojio zlatnu medalju na svim Olimpijskim igrama u ovom stoljeću, izuzev posljednjih londonskih, gdje bi bio finalista. Na Svjetskim prvenstvima u ovom stoljeću u Saint Denisu (2003), Helsinkiu (2005), Osaki (2007), Berlinu (2009), Deagu (2011) bio bi zlatni sa ovim rezultatom. U Edmontonu (2001) bio bi srebreni, dok bi na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Moskvi bio četvrti. Na svim Evropskim prvenstvima bi bio zlatni. Njegov rezultat iz Madrida je najvrijedniji rezultat bosanskohercegovačke atletike ikada, ujedno rekord Balkana i najbolji rezultat Evrope u 2015. godini. Svakako je Amel napravio sjajnu uvertiru pred nastup na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

I kada se traže da priča o svom uspjehu, on prvo ističe druge, trenere u Zenici, klub, a onda i trenera u Veroni (Italija), Đanija Gidinija (Gianni Ghidini), koji ga priprema za velika takmičenja. Pa onda tek sebe. Čovjek, pa šampion. Uz sve pobrojano, rekorde, medalje, pobjede, Amel Tuka je “prizeman” toliko da je gotovo neprimjetan u društvu, skroman, posvećen treningu, sportu, ali i vjeri. Upravo ga je vjera, kaže, održala na ovom sportskom putu. Svoju ljudskost, a ona ide uvijek uz to, pokazao je porukama podrške žrtvama genocida u Srebrenici, i to nekoliko sekundi nakon furiozne trke, novog ličnog i državnog rekorda, znao je “iskoristiti priliku” i još jednom svijetu ukazati pred kamerama na Srebrenicu!

Na kraju, ali najbitnije, Amel je primjer, hiljadama dezorjentisanih mladih širom ove napaćene države da se isplati biti uporan i vrijedan, da će rezultat, nekad, doći.

217



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno