Zenica

Ambasadorica Francuske u BiH nj.e. Kristina Tudik boravila u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu

Ambasadorica Francuske u BiH nj e Kristina Tudik boravila u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini nj.e. Kristina Tudik boravila je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu. Tom prilikom sastala se u Uredu premijera ZDK s premijerom Mirnesom Bašićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahijom Kozlićem.

Premijer Mirnes Bašić je uz izraze dobrodošlice upoznao ambasadoricu Tudik sa strukturom ovog kantona, kapacitetima, industrijom i privrednim potencijalima, a posebno se osvrnuo na borbu protiv pandemije izazvane virusom COVID-19. Naglasio je da je ovaj kanton u najtežem vremenu pandemije svoj akcenat stavio na privredu, poljoprivredu i zdravlje svih stanovnika, te da je u svim segmentima struka odigrala ključnu ulogu, što je dalo dobre rezultate u borbi protiv pandemije.

Ambasadorica Tudik je tokom sastanka istakla da je u službenu radnu posjetu došla s više ciljeva, te da je jedan od njih razvoj ekonomije i mogućnost jačanja obrazovnog sistema kroz uvođenje Francuskog jezika u osnovno i srednje obrazovanje. Također je naglasila da potencijali drvne industrije, kao i zastupljenost poljoprivrede na području ZDK-a, svakako mogu da budu oblasti u kojim će se razvijati ekonomska saradnja između dvije prijateljske zemlje Francuske i Bosne i Hercegovine, kao i razvoj eko turizma.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić pozdravio je napore i zalaganje francuske ambasadorice za oživljavanje Francuskog jezika u obrazovnom sistemu, te naglasio da će uvođenje Francuskog jezika, kao izbornog predmeta, biti jedan od segmenata nove reforme obrazovnog sistema ZDK-a, posebno jer se radi o sistemskoj reformi koja u poslijeratnom periodu nije rađena.

Naglasio je da će u narednom periodu održati radni sastanak sa stručnim timom Francuske ambasade, te da će uskoro dogovoriti metodologiju zastupljenosti Francuskog jezika u obrazovnom sistemu, ali i pokretanju katedre za Francuski jezik na Univerzitetu u Zenici.

Ambasadorica Tudik izrazila je zahvalnost premijeru Bašiću i ministru Kozliću na srdačnom prijemu i spremnosti za saradnju, te najavila svoje buduće aktivnosti po pitanju promocije Francuskog jezika na području ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno