Zenica

Ambasador Zeko najavio pomoć u međunarodnoj promociji Metalurško-tehnološkog fakulteta Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko, koji će u septembru preuzeti ambasadorsku dužnost u Japanu, posjetio je Metalurško-tehnološkog fakultet Univerziteta u Zenici gdje je razgovarao s dekanom tog fakulteta Farzetom Bikićem i njegovim saradnicima.

Ambasador Zeko istakao je kako mu je posebno zadovoljstvo što je danas bio gost ovog fakulteta, na kojem je studirao te na kojem je 1991. godine okončao osnovne studije, a s kojim “nikada nije ni prekidao suradnju te koji mu je dao sve u životu”.

-Bilo bi mi zadovoljstvo ukoliko mognem UNZE, pogotovo Metalurški fakultet koji je meni prirastao srce, povezati s Japanom. Japan je bogat i upravo u tom pravcu je i ova posjeta danas, da vidimo kako da startamo i kako da ovdje dovedemo Japance – istakao je.

Kraljevina Jordan, koju će uskoro napustiti, jedna je, kako je podvukao, predivna zemlja te se od nje ima šta naučiti.

-Pogotovo međureligijska saradnja, koja je u Jordanu, vjerujte mi, nešto fenomenalno. Drugo, ja nisam . Nismo iskoristili sve kapacitete- istakao je Zeko.

Tokom već četiri i po godine mandata bh. ambasadora u Jordanu, a pokrivao je i područje Palestine, Libanona, Iraka i Sirije, radio je na povezivanju tamošnjih univerziteta s bh. univerzitetima, zdravstvenih ustanova, turističkih radnika te ekonomskom uvezivanju naših i preduzeća sa tog područja.

Već se, ističe, počeo spremati za dužnost u Japanu, koji je “za razliku od siromašnog Jordana bogata država” te će nastojati povezati i tamošnje univerzitete s bh. univerzitetima.

Dekan zeničkog fakulteta također je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da ugosti ambasadora Zeku, koji je iskazao spremnost da pomogne u promociji tog, najstarijeg zeničkog fakulteta.

-Očekujemo pomoć ambasadora kada je u pitanju  saradnja na međunarodnim projektima. Želimo danas da ambasadora upoznamo s transformacijama kroz koje je prošao fakultet, u odnosu na njegov period, a sve u cilju približavanja tržištu rada. Mišljenja smo da su ovakvi kadrovi, poput našeg ambasadora, i najbolji promotori Metalurško-tehnološkog fakulteta – naglasio je dekan Bikić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno