Info

Aličić: Bosna se vraća u korito, vodostaj jutros niži za oko 60 cm

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vodostaj rijeke Bosne u općinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete- kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

– Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.

Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete – kaže Aličić.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada.  Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

– Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete- napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Tek predstoji formiranje komisija koje će, najavljuje, obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno