Ostali sportovi

Aleksandar Tomić pobjednik „Korona kupa 2020“ u šahu

Aleksandar Tomić pobjednik „Korona kupa 2020“ u šahu – „Korona kup 2020“ je šahovski turnir u čijoj su organizaciji sudjelovali sljedeći šahisti: Dino Marković i Faris Čunjalo iz Zenice, Andrija Obad iz Tuzle i Marko Jelčić iz Mostara.

Zbog trenutne situacije u svijetu i pandemije koronavirusa i šah se premjestio sa šahovskih ploča na internet.

-Turnir “Korona kup 2020” se igrao u periodu od 23.4.2020 – 11.5.2020.godine  u kojem smo imali priliku uživati u vrhunskim partijama. Na turnir se prijavilo 83 igrača, pa je bilo potrebno odigrati i kvalifikacijski turnir, pošto je sam kup bio ograničen na 64 igrača. Među prijavljenim igračima našao se  i 21 titulirani igrač od kojih su dva velemajstora (GM) -, kazali su iz organizacije ovog turnira.

Najzanimljiviji mečevi su se prenosili preko twitch kanala Andrije Obada, gdje se okupljao veliki broj gledalaca.

Turnir se igrao na ispadanje. U finalu su igrala dva mlada igrača FM Aleksandar Tomić iz Crne Gore i FM Rijad Burović iz Sarajeva, koji su prikazali jako zanimljive partije.

-Nakon što je Burović poveo sam uvjerljivih 3 : 0 činilo se da meč neće još dugo potrajati i da će Burović to lako privesti kraju. Međutim, u tom trenutku je došlo do velikog preokreta i sljedeće četiri partije su otišle na stranu Tomića. Na kraju meča FM Aleksandar Tomić je pobijedio rezultatom 5,5 : 4,5 a samim time je i osvojio “Korona kup 2020”-, saopštili su iz organizacije turnira.

 

Inače, pored Dine Markovića na ovom Kupu učestvovala su još četvorica Zeničana i to FM Enver Muratović, Faris Čunjalo, Ahmed Karalić i Evel Karalić.

Direktno u knockoutu su bili: FM Enver Muratovic (Lichess – nick gazijavas), Faris Čunjalo (Lichess nick – Keepserene) i Dino Marković (Lichess nick – Pacercina00). Kvalifikacijski dio turnira za ulaz u Knockout fazu igrali su Ahmed Karalić (Lichess nick – Malomajstor2) i Evel Karalić (Lichess nick – Karalic_E).

Evel Karalić, sa osvojenim 2.mjestom i Ahmed Karalić sa osvojenim 5.mjestom, plasirali su se u Knockout fazu turnira “Korona kup” 2020.

Rezultate Zeničana saopštio nam je mladi Dino Marković, jedan od organizatora i učesnika turnira

-U prvom kolu ( 64 igrača) ispali su ta turnira: Dino Marković od FM Rijada Burovića (finaliste Korona kupa  2020) i Ahmed Karalić od FM iz Hrvatske Bošnjak Petra. Evel Karalić je u 1.kolu napravio iznenađenje pobijedivši Roberta Tonkovića sa 4:2. U 2.rundi (32 igrača) ispali su Faris Čunjalo od FM Rijada  Burovića (finaliste turnira) i Evel Karalić Evel od FM Paštar Slavena. Treće kolo (16 igrača), nažalost i naš Fide Majstor Enver Muratović  je ispao sa turnira izgubivši u neizvjesnom meču sa 4.5:3.5 od FM Blažeka Mateja iz Hrvatske.

Još jedan Zeničanin sa sarajevskom adresom stanovanja, velemajstor Emir Dizdarević (Lichess nick- Lichessz lovac 58), učestvovao je na ovom turniru i „dogurao“ je do 4.kola (četvrtfinale). Poražen je, iznenađujuće, od FM Igora Iveljića.

– Jedan od projekata koji je izazvao veliko zanimanje je i ovaj održani „Korona Kup 2020“. Nažalost, radi trenutne situacije, nismo u mogućnosti igrati prave šahovske turnire i mnogi turniri su odgođeni, odlučili smo da napravimo nekakav projekat, gdje nam je za cilj bilo da okupimo sve šahiste kako iz BiH, tako i van BiH -, kazao je u svojoj izjavi za Zenicablog mladi i perspektivni šahista, Dino Marković.

E.Imamović

Foto Marko Jelčić

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem