Info

Aktivno 200 zimskih virusa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija kazala je da epidemiološku situaciju po pitanju zaraznih bolesti tokom decembra i početka januara karakterizira porast broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, zatim bolesti sličnih gripi, osobito mlađe populacije.

– Općenito možemo reći da je aktivnost gripe u FBiH još uvijek niska, sa detektiranim virusom AH3N2 u cirkulaciji – izjavila je Agenciji FENA doc. dr. Ravlija.

Prema njenim riječima, niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih, osobito starih osoba, djece, te kronično bolesnih.

– Ovo je vrijeme kad su respiratorni virusi, kojih ima više od 200 različitih vrsta, osobito „aktivni“ i često uzrokuju oboljenja slična gripi. Niske temperature, hladnoća „pogoduju“ njihovom širenju. Tako npr. virus gripe je stabilniji i duže se može održati ukoliko je zrak hladan i suh. Njihovom širenju, osim načina prijenosa – kapljično, putem zraka, ali i kontaktom, doprinose i okolnosti (boravak u zatvorenim, pregrijanim, pretrpanim prostorima) – precizirala je.

Prema podacima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, u sezoni 2014/15., nabavljeno je 35.000 doza cjepiva protiv gripe. Podaci o broju cijepljenih bit će dostupni po završetku sezone cijepljenja. Ono je još moguće i preporučuje se kao važna mjera prevencije, osobito za osobe starije od 65 godina, kronično oboljele, profesionalno izložene infekciji….

– Zbog antigenih promjena virusa A H3N2, zaštita cjepivom ove sezone može biti reducirana, ali cjepivo još uvijek može spriječiti ozbiljne komplikacije kao i pružiti zaštitu od druga dva cirkulirajuća virusa (AH1N1 i B) – istaknula je doc.dr. Ravlija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno