Ljudi

Aktivista Safet Kubat: Borba protiv mini hidroelektrana nikada nije bila glasnija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aktivista Safet Kubat: Borba protiv mini hidroelektrana nikada nije bila glasnija – Revolt građana protiv gradnje mini hidroelektrana u BiH rezultirao je zabranom gradnje na pojedinim rijekama, ali borba za zaštitu rijeka i prirode još uvijek traje i trajat će, kazao je u razgovoru za Klix.ba Safet Kubat, aktivista i lider grupe “Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena”.

Krivične prijave protiv odgovornih, poništavanje dozvola o izgradnji hidroelektrana, ali i zabranjena okupljanja građana s ciljem protesta protiv gradnje mini hidroelektrana obilježili su proteklih nekoliko dana u našoj državi.

Doljanka, Ugar, Bunski kanali i brojne druge rijeke u Bosni i Hercegovini u narednom periodu mogle bi postati izvori struje preko mini hidroelektrana, a s obzirom na to da historijski uspjeh zastupnika u Parlamentu FBiH nije primjenjiv u praksi, građani su prepušteni sami sebi da se izbore za bh. rijeke i prirodu.

“Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena” ima više od 20.000 članova, a Safet Kubat bio je jedan od rijetkih na lokaciji mini hidroelektrane na Ugru gdje je policija zabranila održavanje protesta.

U razgovoru za Klix.ba Kubat je kazao da svaki građanin može biti eko policajac s ciljem podizanja ekološke svijesti.

“Priča o hidroelektranama je trenutno aktuelna u BiH, a Vlada FBiH je prije tri-četiri mjeseca usvojila odluku da se u BiH gradi 400 mini hidroelektrana. To bi značilo povećanje električne energije za tri posto. Osim bogaćenja nekoliko pojedinaca te mini hidroelektrane u konačnici nikom ne bi donijele korist. Nakon takve smjernice Vlade FBiH, brojne NVO su se digle u znak protesta protiv odluke koja je katastrofalna, nakon čega se usvaja zaključak na moratorij o gradnji MHE do 23. septembra kako bi se formirala komisija i donijela set mjera. Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, neka se sve beneficije usmjere na solarne i vjetroelektrane, a neka se poveća cijena koncesija i smanje subvencije za MHE i neka se grade gdje nigdje neće napraviti štetu”, kazao je Kubat dodavši da takve lokacije ustvari ne postoje.

Uprkos moratoriju o gradnji MHE, neke su se ipak i gradile u tom periodu, a Kubat ističe da su pojedini vlasnici MHE ispoštovali zaključak. Međutim na Ugru su počeli graditi i nekoliko dana prije isteka moratorija.

“Bez obzira na to koliko dana ranije su nastavili radove, kakva poruka se svima šalje tim? Da li su oni znali ili pretpostavljali da od zaključka ništa neće biti, da neće doći u Dom naroda, to ne znamo. Krenuo sam na Vlašić kako bih prisustvovao protestu, a tek gore su nas upoznali o tome da je zabranjeno okupljanje od Policijske stanice Travnik. Ko je zabranio i zbog čega, ne znamo jer nije obrazloženo, ali ta zabrana je izazvala kontraefekt i brojne organizacije su se aktivirale i rezultiralo je određenim koracima koje smo vidjeli u medijima” dodao je Kubat dodavši da organizacije protiv gradnje MHE nikada nisu bile složnije.

Zaključio je da su u svoj priči s jedne strane građani BiH, organizacije kako domaće tako i međunarodne, pa i holivudski glumac Leonardo Di Caprio, a s druge strane, kako je zaključio, grupa korumpiranih političara i tajkuna koji bi jedini imali korist od MHE.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno