Nogomet

Ako je vjerovati statistici Zmajevi će u kvalifikacijama završiti u skoro pa savršenoj grupi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska reprezentacija BiH se nalazi u drugom šeširu žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U kvalifikacijama će nastupiti ukupno 53 selekcije. Njemačka kao domaćin ima osiguran direktan plasman te su odbili učešće u kvalifikacijama, dok je Rusija suspendovana.

Prije žrijeba koji je na programu 9. oktobra UEFA je odredila određene restrikcija pa tako nećemo moći gledati pet parova među kojim je i onaj Bosne i Hercegovina – Kosovo.

Osim duela BiH – Kosovo u istoj grupi neće moći završiti i sljedeće reprezentacije Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija te Kosovo i Srbija.

Također zbog hladnih vremenskih uslova i velike udaljenosti zbog putovanja u istoj grupi će se moći naći samo dvije od sljedećih devet reprezentacija: Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija i Norveška.

Nakon što su postali poznati šeširi određeni su i procenti vjerovatnoće kako bi mogle izgledati kvalifikacione grupe kojih će biti ukupno deset.

Određeno je da se u kvalifikacijama igra sedam grupa od pet selekcija, te tri grupe od šest reprezentacija. Prema statistici BiH bi završila u grupi sa 5 reprezentacija.

Ako je vjerovati statistici Zmajevi imaju šansu da završe praktično u savršenoj grupi i to sa reprezentacijama Španije iz prvog šešira, Armenije iz trećeg, Kazahstana iz četvrtog te Litvanije iz petog šešira.

Dakle, radi se o startim poznanicima s kojim je BiH uvijek igrala dobro i vrlo često ostvarivala pozitivne rezultate pa bi naš nacionalni tim sigurno imao lijepu šansu da se domogne svog prvog Eura.

Podsjećanja radi jakosne skupine izgledaju ovako:

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža u kojem BiH već ima osiguran nastup kao pobjednik svoje grupe Lige nacija.

Autor: sportsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno