Info

Akcija pošumljavanja na području ZDK povodom 21. marta – Međunarodnog dana šuma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Akcija pošumljavanja na području ZDK povodom 21. marta – Međunarodnog dana šuma- Povodom Međunarodnog dana šuma, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Pozivamo javnost da 21. mart – Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini ili na neki drugi prigodan način, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

S ciljem očuvanja postojećih šumskih resursa, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići svake godine organizuje akcije pošumljavanja novih površina i njege već podignutih šuma.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja, ali i održavanja novih šumskih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21 mart/ožujak Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. godine. Time je prvi dan proljeća prilika za podizanje svijesti o značaju šuma.

Sve zemlje članice pozvane su da na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou organizuju različite aktivnosti vezane za šume i drveće izvan šuma, kao što su kampanje sadnje drveća.

Tema Međunarodnog dana šuma 2021. godine je “Obnova šuma: put oporavka i blagostanja”.

Mnoštvo životnih oblika koji se nalaze u šumama – mikroorganizmi, biljke i životinje – predstavlja šumski biodiverzitet. Između tih brojnih i raznolikih oblika života u šumi postoji krhka međuovisnost, pri čemu svaki od tih organizama na specifičan način učestvuje u izgradnji šume kao jedinstvene zajednice.

Za očuvanje biodiverziteta šumskih ekosistema od posebnog značaja su prirodni rezervati, nacionalni parkovi i sjemenske sastojine.

Širenjem znanja o značaju i benefitima biološke raznolikosti šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno