Info

Agencija za nadzor nad tržištem BiH naredila povlačenje iz prodaje dječijeg krevetića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine provele su zajedničke aktivnosti nadzora dječijih krevetića u razdoblju oktobar 2022. – april 2023. godine. Osnovni cilj proaktivnog nadzora je bio utvrditi da li su dječiji krevetići, koji se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine, sigurni za djecu.

Kako bi se utvrdilo da li dječiji krevetići ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve izvršena su laboratorijska ispitivanja sedam uzoraka krevetića, administrativna provjera oznaka i uputstva za upotrebu, te vizuelna provjera određenih sigurnosnih svojstava, navode iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Utvrđeno je da pet od sedam ispitanih modela dječijih krevetića nije ispunjavalo propisane zahtjeve. Poslovni subjekti su otklonili administrativne neusklađenosti na četiri modela dječijih krevetića u količini od 204 komada, dok je jedan model predstavljao ozbiljan rizik za potrošače i povučen je s tržišta.

Na osnovu rezultata nadzora nad tržištem može se utvrditi da je stanje na tržištu Bosne i Hercegovine u pogledu sigurnosti dječijih krevetića relativno zadovoljavajuće, naglašavaju iz Agencije.

Model koje je povučen sa tržišta je porijeklom iz Turske, a uvoznik je bila firma iz Brčkog. Kako je obrazloženo navedeni dječiji krevetić predstavlja rizik od povrede jer: šupljine i otvori s unutrašnje strane krevetića ne ispunjavaju propisane zahtjeve, udaljenost između letvica baze dječijeg krevetića je neodgovarajuća, uputstvo za upotrebu je nepotpuno,  dok označavanje nije bilo u skladu sa zahtjevima iz standarda. Dječiji krevetić također ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardima za tu vrstu proizvoda.

Iz Agencije su preporučili potrošačima koji su kupili taj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno