Info

Agencija za bankarstvo: sporazum sa EBA-om

Agencija za bankarstvo FBiH
Agencija za bankarstvo FBiH
Podijeli ovu vijest:

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske, Narodnom bankom Makedonije, Centralnom bankom Crne Gore, Narodnom bankom Srbije i Centralnom bankom Albanije, potpisala je Sporazum o suradnji sa Europskim bankarskim autoritetom (EBA), kojim zemlje potpisnice stiču status ravnopravnog učešća u razmjenama informacija sa članicama Europske unije, kada je u pitanju poslovanje i supervizija bankarskih sustava.

Dogovor je postignut pod pokroviteljstvom Bečke inicijative, a u okviru sporazuma osigurano je da će EBA obavještavati nadležne supervizore o relevantnim promjenama regulative, te će na taj način olakšati njihovo učešće u supervizorskim koledžima.

EBA će također otvoriti redovne edukativne aktivnosti za potpisnike Sporazuma, koji će slati obavještenja EBA-i sa svim informacijama vezanim za promjene u svojim bankarskim sustavima, koja će biti korištena za analizu potencijalnog rizika.

Prema sporazumu, nadležne institucije će težiti da prilagode svoje zakone, nadzorne standarde i institucionalna pravila u skladu sa istim u EU, prema rasporedu prilagođenom uvjetima u svakoj zemlji pojedinačno, a zemlje potpisnice će imati mogućnost davanja sugestija na regulativu koja je u pripremi, priopćeno je iz Ureda za informiranje Agencije za bankarstvo FBiH.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno