Info

ADRIONET mreža “Autentičnih sela” predstavljena na promotivnom događaju u Varešu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekt ADRIONET (Jadransko-jonska mreža autentičnih sela) za cilj ima formiranje transnacionalne mreže autentičnih sela u Jadransko-jonskom području. Ovo područje posjeduje značajan broj malih, autentičnih sredina, najčešće smještenih na izuzetno lijepim lokacijama, kotlinama, planinsko-brdskim, ruralno-perifernim ili rubnim područjima, a koje su često zapostavljene i izložene riziku od depopulacije i napuštanja.

ADRIONET treba da pomogne u prevladavanju marginalizacije i nedovoljne valorizacije takvih sredina, da olakša očuvanje i afirmaciju njihove prirode i kulture kroz drugačiji pristup i uz korištenje inovativnih instrumenata te da omogući malim, raštrkanim selima da se uvežu i tako povećaju svoju transnacionalnu vidljivost.

U tim nastojanjima bit će iskorišten model koji primjenjuje Asocijacija autentičnih sela Italije, jedan od ADRIONET partnera, odnosno primjer mreže njihovih malih i srednjih općina koje su stalno posvećene unapređenju i zaštiti okoliša, kvalitetu života stanovnika i promociji njihove prirode i kulture.

Projekt je finansiran iz Interreg ADRION Jadransko-jonskog programa i u isti je uključeno 8 partnera s područja Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Partner za realizaciju projektnih aktivnosti na području BiH je Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Projekt se nakon 36 mjeseci implementacije završava u januaru 2023. godine.

U sklopu realizacije aktivnosti koje se odnose na postizanje glavnog cilja projekta, nakon što je mreža „autentičnih sela“ formalno uspostavljena i utemeljena kroz Memorandum o saradnji potpisan između projektnih partnera, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona je 8. juna, u „autentičnom“ ambijentu izletišta u okolini Vareša, upriličila promociju Mreže za zainteresovane grupe sa pilot područja: predstavnike lokalnih institucija, ugostiteljskih objekata, izletišta, seoskih domaćinstava, udruženja, odnosno svih koji su vezani za predstavljanje, korištenje i afirmaciju „autentičnih“ elemenata i potencijala područja.

Na događaju su predstavljeni svi dosadašnji rezultati projekta ADRIONET, sa posebnim akcentom na značaj uspostavljene Mreže, njenu strukturu, način pristupa, korištenje i koristi koje nudi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno