Info

Administracija: 7.150 državnih službenika u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Administracija: 7.150 državnih službenika u FBiH – U Federaciji BiH ima ukupno 7.150 državnih službenika.

No, u taj broj ne ulaze državni službenici iz Posavskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, jer ovi kantoni imaju svoje zakonodavstvo u ovoj oblasti.

Prosjek starosti državnih službenika u Federaciji je čak 48 godina, a samo tri državna službenika mlađa su od 25 godina.

Podaci su to Agencije za državnu službu Federacije BiH, koja je u Sarajevu predstavila rezultate rada za 2017. godinu. Agencija je u prošloj godini objavilla objavila 272 konkursa za popunu 594 radna mjesta za državne službenike i za 44 pripravnička mjesta.

Od toga, 78 javnih konkursa bilo je po zahtjevu opština, 14 po zahtjevu gradova, 110 javnih konkursa po zahtjevu kantonalnih organa i 70 javnih konkursa za federalne organe.

Direktor Agencije Refik Begić pojasnio je da je najmanje zahtjeva bilo za federalne organe s obzirom na činjenicu da se još uvijek provodi moratorij na zapošljavanje.

Broj prijavljenih na konkurse ne iznenađuje, čak 13 hiljada 831. EU već godinama upozorava BiH, a posebno Federaciju BiH da mora smanjiti broj zaposlenih u administraciji i javnu upravu učiniti efikasnijom.

EU je u svojim izvještajima kao problem navela i različito, necjelovito zakonodavstvo na području Federacije BiH.

Direktor Begić je naglasio da je za dobru reformu službeničkog sistema u 2018. godini neophodno uspostaviti koordinaciono tijelo s nadležnostima za provođenje politike upravljanja ljudskim resursima te donošenje zakona o javnim službenicima.

”Potrebno je uspostaviti i zakon o sistemu javne uprave Federacije BiH, a zbog izjednjačavanje radno-pravnog statusa državnih službenika iz bilo koje jedinice i nivoa vlasti potrebno donijeti zakon o platama i naknadama u javnom sektoru”, dodao je Begić.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno