Crna hronika

Adis Imamović: Niko u ovoj državi ne vodi računa o bezbjednosti saobraćaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke, u Novom danu je govorio o prevenciji teških saobraćajnih nezgoda, nakon stravične nesreće kod Mostara u kojoj su život izgubile četiri osobe. Uzrok nesreće najvjerovatnije je neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola.

Imamović kaže da su brzina i alkohol najčešći uzročnici najtežih saobraćajnih nezgoda, ali da je način na koji se borimo protiv toga poražavajući.

“Ne mogu ni na koji način biti zadovoljan. Ne pristupamo sistematski ovoj problematici. Niko u ovoj državi ne vodi računa o bezbjednosti saobraćaja. U Republici Srpskoj imamo Agenciju za bebjednost saobraćaj, dok u Federaciji to nemamo. Niko o tome ne vodi brigu. Mi smo jednostavno se sveli na to da prikupljamo statističke podatke i da povremeno kad se dese ovakve tragične nezgode, jedino nam je ostalo da apelima utičemo na svijest onih kojima je zadatak da konačno počnu rješavati ovu problematiku”, kazao je.

Smatra da se ne može saobraćaj posmatrati izdvojeno od svega.

“Da bi saobraćaj bio na nivou koji bi mi željeli, mora zakonodavac propisati zakonske i podzakonske akte koji onemogućavaju ovakve vozače koji na najgrublji način krše saobraćajne propise, da ih sklonimo sa ceste. Obrazovna ustanove moraju u svoje planove i programe unijeti bar jednu malu dozu bezbjednosti saobraćaja, jer se ona tiče i djece koja idu i vraćaju se iz škole. Stanice za tehnički pregled moraju odgovoriti zadatku kad je u pitanju tehnička ispravnost. Oni koji grade saobraćajnice i koji postavljaju saobraćajnu signalizaciju moraju adekvatno odgovoriti na to”, kazao je.

Vještak navodi da u 30-40 posto najtežih saobraćajnih nesreća barem jedan od vozača bio pod uticajem alkohola.

“Kako se borimo protiv toga?. U zakonu je propisano da vozač do 0,8 promila plati kaznu od 50 KM. Kad se odmah plati to se prepolovi na 25 KM, i to bez zaštitne mjere. Ako prouzrokuje nezgodu onda će platiti 50 KM. A od 0,8 do 1,5 promila kazna je 100 KM (50 KM ako se odmah plati. Na ovaj način mi stimulativno djelujemo na ljude koji konzumiraju alkohol i sjednu za volan. To je poražavajuće”, istakao je.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno