Ljudi

Adi Bambur

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Adi Bambur nije tipični streetball košarkaš kojeg svakodnevno susrećete na lokalnim košarkaškim terenima. Zeničanin slovi kao jedan od najboljih uličnih “košarkaša” u državi, a zajedno sa trojcem iz Viteza igra za ekipu Ecos Romari koja polako postaje nadaleko poznata ne samo u regionu već i na Starom kontinentu. Prije samo nekoliko dana ovi momci osvojili su prestižni Challenger u danskom gradu Odenseu i tako se kvalifikovali za Master u Pragu.

Naš portal sa Adijem je pričao o njegovim počecima, snovima, suigračima i basketu uopšteno.

Kako ste se počeli ozbiljnije baviti ovom sportom?
Ozbiljno sam se počeo baviti tek prošle godine jer ja sam mogu reći najmlađi član ove ekipe i godinama i stažom jer sam došao nakon odlaska Tonija Jurčevića u Njemačku koji je do tada bio član ove ekipe.

Nastupate za ekipu iz Viteza, kako ste došli sa njima u kontakt i naposljetku postali njihov član?
2010. godine sam se vratio iz Beča i stupio u kontakt sa tadašnjim trenerom Josipom Pandžom koji me pozvao da igram za njih u košarkaškom klubu Vitez gdje sam i upoznao svoje sadašnje suigrače i od tad pa sve do danas smo odlični prijatelji. Čak i poslije mog angažmana u Vitezu, oni su poslije odlaska Tonija prepoznali da bih se ja uklopio u njihov sistem igre i tako je počela ova moja priča u timu Ecos Romari.

Ove godine ste osvojili prestižni Challenger u Odenseu? Kako ste se uopšte kvalifikovali za taj turnir?
Mi smo najviše zahvaljujući dobrim igrama u Lipiku i Pragu prošle godine dobili dosta bodova na svjetskoj sceni koja su nam otvorila vrata za nove evropske i svjetske turnire. Tako su organizatori ovih vecih turnira prepoznali naš kvalitet i poslali nam pozivnice na neke od njih i jedan od takvih je bio baš taj u Odenseu.

Kako će teći vaše pripreme za Master?
Prije Mastera u Pragu imamo još mnogo turnira. Idemo jedan po jedan pa ćemo da vidimo gdje će nas do odvesti, a basket je igra gdje svako svakog može da dobije, sve je moguće.

Da li su sponzori prepoznali lijepu sportsku priču i činjenicu da vaša ekipa na izuzetan način predstavlja Bosnu i Hercegovinu?
Nažalost još uvijek ne. Imamo jednog sponzora, a to je Sportsko rekreacijski centar Ecos Romari. To su Bojan i Ivana Rajković bez kojih mi ne bi mogli napraviti ni 10% od dosada ostvarenih rezultata i kojima dugujemo najveću zahvalnost i nadamo se da će ovi rezultati podstaći neke druge ljude da prepoznaju nasu želju i strast prema ovome i da jos jače nastupamo na još više svjetskih turnira.

3×3 basket je uvršten u Olimpijske igre. Vi već našu domovinu kao što smo ranije psomenuli predstavljate na odličan način, ali nastup 2020. godine u Tokiu sigurno bi bio ostvarenje sna?
Sigurno da je dječiji san nositi dres reprezentacije Bosne i Hercegovine i svi bismo to voljeli, ali dalek je još put do toga.

Nagradu u Odenseu uručila vam je svjetska i NBA zvijezda , Karl-Anthony Towns. Možete li nam reći nešto više o tom trenutku?
Sve je još uvijek nestvarno, napravili smo najveći rezultat do sada kako igramo zajedno i naravno da se ne želimo zadovoljiti time, želimo da napredujemo stalno, a on nam je pored nagrade uručio i svoje dresove koje je potpisao. Bio je raspoložen i za priču jer i to je momak od 23 godine, samo ga je naš kapiten Željo pitao hoće li i on preći u Golden State, on se samo nasmijao i odgovorio: “Šta ću im i ja..”

Osim vas ekipu Ecos Romarija predstavljaju i Željko Palavra, Marijan Blaškan i Ranko Križanović. Kako se slažete sa momcima?
Nas četvorica smo bukvalno kao 4 brata, sve dijelimo zajedno i čitavo ljeto provodimo zajedno skoro više nego sa svojom porodicom kod kuće jer stalno smo ili na treninzima ili na turnirima.

Šta mislite, kakvu budućnost basket ima u svijetu, a kakvu u Bosni i Hercegovini?
Istina, basket sve više i više uzima maha kako kod nas tako i u cijelome svijetu. U nekim državama vec postoje profesionalni klubovi i nacionalna takmičenja. Organizuju se i završnice svjetskih i evropskih prvenstava, sada je i zvanično olimpijski sport tako da je sigurno svijetla budućnost ovog sporta.

N. Bajramović/FantasySport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno