Ljudi

Abduzaimović: Romi u 21. vijeku u srcu BiH nemaju pitku vodu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Abduzaimović: Romi u 21. vijeku u srcu BiH nemaju pitku vodu – U Zenici je pokrenuta izgradnja dva objekta za smještaj Roma, što iz Udruženja nacionalnih manjina Zenica ocjenjuju veoma pozitivnim. Naročito raduje činjenica da se objektu grade u centru grada, čime je izbjegnuta opasna tendencija da se ova vrsta zgrada smješta izvan urbanih sredina.

Izgradnja ovih objekata dobar je pokazatelj da je Grad Zenica spreman učiniti više na tome da se popravi položaj romske populacije.

Tim povodom smo razgovarali sa Emirom Abduzaimovićem, pravnim savjetnikom Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice. On je ukazao na neke pozitivne pomake, ali ujedno i na brojne nedostatke kada je riječ o tretiranju Roma, a nije štedio ni kritike na račun onih koje smatra odgovornim.

UDAR: Možete li za naš portal prokomentarisati informaciju da se u Zenici grade objekti za Rome?

– Da, u Zenici će se u okviru implementacije projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2”izgraditi dvije stambene jedinice namjenjene za smještaj socijalno ugroženih kategorija stanovništva koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a po sistemu socijalno-neprofitnog stanovanja.

Ovim putem javno moramo pohvaliti Gradsku upravu Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji su za izgradnju ovih zgrada obezbijedili besplatno zemljište, kao i komunalne priključke, a što zasigurno predstavlja jednu veoma značajnu stavku u predviđenom budžetu za izgradnju ovih zgrada.

Posebno je bitno istaći činjenicu da je gradonačelnik obezbijedio lokaciju koja se nalazi u gradskom području, u neposrednoj blizini osnovne škole, što će značajno olakšati školovanje romske djece.

Izgradnja ovih zgrada naročito je važna za zeničke Rome iz kampa u Banlozima, budući da isti već skoro petnaest godina čekaju rješavanja njihovog gorućeg problema – izmještanja iz trenutnog privremenog smještaja u ovome kampu, koji ne nudi ni najosnovnije uvjete za normalan život, a uz to je udaljen nekih desetak kilometara od gradskog područja Zenice.

Gradonačelnik Kasumović zvanično je potvrdio da će u prvoj zgradi, koja je već u procesu izgradnje, a koja će biti smještena na lokalitetu zeničkog naselja Radakovo, biti smješteni ovi najugroženiji zenički Romi iz Banloza, te iz kampa u Putovićima.

UDAR: Šta ovo znači za Rome u Zenici i BiH?

– Ovo za ove romske  porodice predstavlja veoma bitnu prekretnicu u njihovim životima, budući da će isti konačno dobiti savremene uslove života, koji će zasigurno omogućiti izrastanje još uspješnijih i školovanijih novih romskih generacija, ali i koji će omogućiti i pripadnicima

starije romske populacije da dostojno dočekaju starije dane.

Izgradnja ovih zgrada za grad Zenicu znači unapređenje i ubrzavanje procesa inkluzije zeničkih Roma u modernu društvenu zajednicu, te slanje jedne pozitivne slike od strane same Gradske uprave, a vezane za rješavanje problema stambenog zbrinjavanja ove ranjive kategorije našeg društva.

UDAR: Kakav je trenutni položaj Roma u Zenici?

– Kada se radi o trenutnom položaju Roma u Zenici, može se reći da nema neke “zlatne sredine”. Nažalost, više je problema, nego pozitivnih primjera. Ipak, ako se krene od pozitivnih primjera, možemo sa ponosom reći da gotovo 99,99% romske djece redovno pohađa osnovne i srednje škole, te gotovo svi imaju obezbjeđene stipendije.

Ovdje bi naročito pohvalili Fondaciju Jovana Divjaka, koja stipendira većinu romske djece sa područja grada Zenice. Također, saradnju smo ostvarili i sa Fondacijom Hastor, koja je također obezbijedila sredstva za stipendiranje jednog učenika romske nacionalnosti.

Romska djeca ostvaruju zavidne rezultate u svome školovanju, te nerijetko mogu biti primjer svoj ostaloj djeci.

Kao pozitivan primjer istakli bi i podatak da Grad Zenica izdvaja znatna novčana sredstva za finansiranje Gradske narodne kuhinje, u kojoj često svoj jedini obrok upravo dobiva i značajan broj zeničkih Roma.

Na lokalitetu naselja Brist su prije nekoliko godina izgrađene zgrade za smještaj Roma, što je u tome momentu bilo pohvalno za tadašnju gradsku administraciju, međutim, kasnije se ispostavilo da su zgrade izrazito lošeg kvaliteta.

Kod većeg broja Roma koji žive u ovim zgradama javila se sumnja u sam kvalitet izvršenih radova, te ugrađenog materijala, a o čemu je nedavno govorio i romski aktivista Nedžad  Jusić. Znači, ovaj problem nije karakterističan samo za Zenicu, nego je prisutan i u nekim drugim gradovima.

Također, prošle godine na incijativu Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice, vladajuća većina u gradskom vijeću donosi katastrofalnu odluku, kojom su zakupnine za stanovanje u tzv. “socijalnim zgradama” povećane u procentu od 50%, s tim da su predstavnici ove službe dobro bili upoznati sa činjenicom da su zenički Romi i po starim, nižim iznosima zakupnina, jedva stizali da izmire svoje obaveze, odnosno veliki broj njih je već tada imao prilično visoka dugovanja po osnovu neizmirenih obaveza na ime plaćanja zakupnina.

Nažalost, ovu odluku je podržao i vijećnik ispred nacionalnih manjina, pripadnik romske populacije, a o kojem ćemo nešto kasnije više govoriti.

Također, nama kao Udruženju nije jasno u koju namjenu se troše sredstva od prikupljenih kirija, jer imamo saznanja da gradska uprava nije unajmila ni stambenog upravitelja koji bi održavao ove zgrade.

Odnosno, prema našim saznanjima, sami Romi koji žive u ovim zgradama svojim vlastitim novcem otklanjaju nastale kvarove, a kojih je mnogo usljed lošeg kvaliteta samih zgrada. Također, ove zgrade niko i ne čisti, osim samih Roma koji nasumično čiste svoja stubišta i prostor oko zgrade.

Međutim, kao najznačajniji trenutni problem zeničkih Roma istaknuo bih uskraćivanje pristupa pitkoj vodi Romima iz Banloza. Ovi ljudi u 21. vijeku nemaju pitku vodu – ne mogu se okupati, ne mogu oprati veš, a što je najbitnije, ne mogu vodu koristiti za kuhanje. Snalaze se na sve moguće načine, donose vodu u kantama i flašama, što je sigurno nehigijenski i znatno utiče na ionako njihovo znatno narušeno zdravstveno stanje.

Ovaj slučaj bi uskoro trebao dobiti i sudski epilog, a što će biti prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini, ali o tome ćemo više govoriti u dogledno vrijeme.

UDAR: Rade li gradske vlasti dovoljno na poboljšanju položaja Roma?

– U predhodnom odgovoru smo se već jednim dijelom dotakli rada gradske vlasti u pogledu politike prema Romima. Javnost je svjedok da smo prošle godine žestoko kritikovali rad gradonačelnika Kasumovića u pogledu njegove politike prema Romima. Međutim, kao što smo već rekli, u ovoj godini je obezbijedio zemljište i komunalne priključke za izgradnju novih zgrada namijenjenih za smještaj Roma, te se samo zbog toga u ovoj godini njegov rad u pogledu rješavanja problematike zeničkih Roma može ocjeniti pozitivnim.

Iskreno, mislimo da gradonačelnik potrebe romske zajednice nije razumio na najbolji način upravo zbog nedostatka informacija, koje su mu prije svega trebali obezbijediti naprijed pomenuta nadležna gradska služba, te nezavisni vijećnik ispred nacionalnih manjina u gradskom vijeću – Asim Musić, pripadnik romske populacije.

Ovaj vijećnik za svoje gotovo tri godine manadata nije pokrenuo niti jednu jedinu incijativu za rješavanje bilo kojeg problema vezanog za zeničke Rome. Iz arhiva vijećničkih pitanja koji je dostupan na web stranici Grada Zenice, lako se može vidjeti da se dotični vijećnik više bavio pitanjima asfaltiranja ulica i uređenja prostora oko zgrada na širem gradskom području, u kojima ne žive Romi, nego bitnim problemima zeničkih Roma.

Sami Romi iz Banloza kažu da im za ove tri godine ovaj vijećnik nikada nije došao u posjetu, da makar vidi u kakvim to uvjetima oni žive. Kao Udruženje apelovali smo na ovog vijećnika da se konačno uključi u rješavanje problema romske populacije, te da se krene baviti poslom zbog kojeg i sjedi u gradskom vijeću, međutim bez uspjeha.

Iskreno se nadamo da zenički Romi ovakvo njegovo djelovanje neće zaboraviti naredne 2020. godine, kada se budu održavali naredni lokalni izbori. Prema tome, kada se sve uzme u obzir, možemo ocjeniti pozitivno rad gradonačelnika, ali i negativno rad nadležne gradske službe, te izrazito negativno rad vijećnika Asima Musića, koji je trebao biti glavni stup borbe za bolja prava i položaj zeničkih Roma!

(portal-udar.net)

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno