Kultura

Abdulah Hodžić, Sjećati se, znači živjeti (1950-2000) – drugi dio fotomonografije o staroj Zenici i Zeničanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Abdulah Hodžić, Sjećati se, znači živjeti (1950-2000) – drugi dio fotomonografije o staroj Zenici i Zeničanima.

SJEĆANJA KOJA ŽIVOT ZNAČE – promocija nove knjige o Zenici planirana za septembar

Abdulah Hodžić, autor fotomonografije Sjećati se, znači živjeti, rođen je 1936. godine u Zenici. Pasionirani je planinar, slikar, karikaturista, ekolog i zaljubljenik u prirodu. Učestvovavao je na velikom broju kolektivnih, te dvadesetak samostalnih izložbi slika i karikatura. Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Hrvatskoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Ukrajini…

Prvi dio fotomonografije Sjećati se, znači živjeti odnosi se na period od 1900. do 1950. godine i objavljen je 2003. godine (izdavač: Forum građana Zenice). Izdavači nastavka fotomonografije u kojem je obrađen život Zenice u periodu od 1950. do 2000. godine su BZK Preporod Zenica i zenički Minextrade. Posebnu zahvalnost što je ova knjiga ugledala svjetlo dana pripada zeničkom privredniku Ibrahimu Meškiću.

U knjigu je uvršteno više od tri stotine starih, vrijednih i rijetkih fotografija na kojima je veliki broj Zeničana, živih i onih koji više nisu s nama. Tu su i fotografije s brojnih značajnih i manje značajnih događaja čiji domaćin je bila Zenica.

Državnici koji su posjećivali Zenicu, (grado)načelnici, privrednici, kulturni radnici, sportisti, novinari, muzičari, profesori, učenici, studenti, zanatlije, ugostitelji, humanisti, humanitarci… svi oni našli su svoje mjesto u ovoj knjizi.

Fotomonografija sadrži i kraće tekstove (s fotografijama) o nekoliko starih zeničkih porodica (Begagić, Frndić, Mutapčić, Salčinović, Serdarević, Šestić, Tarabar, Uzunović), tekstove i fotografije o kulturnim društvima, vjerskim zajednicama, sportskim klubovima i događajima koji su obilježili drugu polovinu
Promocija fotomonografije Sjećati se, znači živjeti (1950-2000), djela koje ima posebnu fotodokumentarističku vrijednost jer daje doprinos kreiranju potpunije slike o Zenici u prošlom vijeku, planirana je za septembar.

M. Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno