Politika

A-SDA: Saopćenje povodom neprihvatljivog naplaćivanja gradskih administrativnih taksi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

A-SDA: Saopćenje povodom neprihvatljivog naplaćivanja gradskih administrativnih taksi pri ovjeri dokumentacije za konkurisanje pri zapošljavanju

Svjedoci smo još jednog neprihvatljivog pokušaja uvođenja ‘nameta na vilajet’ od strane gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Ovaj put odlučio se na popunjavanje gradskog budžeta ‘preko leđa’ jedne od najugroženijih populacija – nezaposlenih prosvjetnih radnika, koji da bi ovjerili neophodnu dokumentaciju za konkurs na upražnjena radna mjesta moraju izdvojiti i po više stotina KM. I ovaj put je gradonačelnik Kasumović ovu svoju nemoralnu odluku pokušao spinovanjem prebaciti na Gradsko vijeće, a sebe kao tobožnjeg dušebrižnika pokušajem da izmijeni postojeću odluku predstaviti kao zaštitnika građana.

Pojašnjenja radi navodimo da je Odlukom o gradskim administrativnim taksama (“Službene novine Grada Zenica”, broj: 2 od 15.03.2019. godine) u članu 13, stav 13, jasno definisano da su: “od takse oslobođeni sljedeći spisi i radnje: u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i ostvarivanja prava iz radnog odnosa”.

Autentičnim tumačenjem člana 13, stav 13, od strane Komisije za propise, nedvojbeno se potvrđuje: “Plaćanja općinske administrativne takse oslobođena su sva lica koja se prijavljuju na konkurs za zapošljavanje, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili su u radnom odnosu na određeno vrijeme. Svoj status naprijed navedena lica dokazuju uvjerenjem Zavoda za zapošljavanje ili ugovorom o radu i iste su dužni predočiti u momentu podnošenja zahtjeva”.

Nedvosmisleno je jasno da su ova lica oslobođena od plaćanja navedenih taksi. Kada je po ko zna koji put gradonačelnik uhvaćen sa ‘rukama u pekmezu’, on predlaže Gradskom vijeću da donese izmjenu ove odluke i da se već oslobođena lica ponovo oslobode plaćanja takse. Cilj je jasan, skrenuti pažnju osobama kojima je nepropisno uzet novac za takse da ne utužuju ‘kulučare’ iz gradske administracije.
Stoga našim sugrađanima kojima su na ovaj način naplaćene ove takse sugerišemo da traže povrat sredstava, a gradonačelniku Kasumoviću da skupa sa novoformiranom “evropskom gradskom administracijom” isčitavaju važeću zakonsku regulativu i rade u skladu sa istom, a deficite u budžetu nastale rastrošnim trošenjem, svede u okvire domaćinskog i prioritetnog trošenja u interesu svih građana ovog grada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno