Zenica

Radni sastanak na temu realizacije projekta “Plava voda”

SAOPŠTENJE U VEZI RADNOG SASTANKA NA TEMU REALIZACIJE PROJEKTA
SAOPŠTENJE U VEZI RADNOG SASTANKA NA TEMU REALIZACIJE PROJEKTA
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radni sastanak na temu realizacije projekta “Plava voda”- Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan radni sastanak sa temom iznalaženja rješenja za nastavak realizacije već podržanog Projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“. Sastanku su pored predsjedavajuće Skupštine Kantona i njenih zamjenika, prisustvovali i premijer Zeničko-dobojskog kantona sa resornim ministrima u Vladi Kantona, gradonačelnik Grada Zenica, predsjedavajuća Gradskog vijeća, predstavnici JP Regionalni Vodovod “Plava voda”, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sastanak je rezultirao donošenjem zaključaka kojima su se učesnici obavezali da u narednom periodu daju svoj doprinos realizaciji ovog značajnog projekta. Prije svega svi učesnici su izrazili zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj i saradnju (SIDA) za pokazano razumjevanje i pružanje mogućnosti svim nadležnim organima da u narednom periodu, u dodatnom roku, okončaju sve potrebne aktivnosti i mjere u cilju implementacije navedenog projekta. JP Regionalni Vodovod “Plava voda” d.o.o. Travnik obavezan da se aktivno uključi u sprovođenje planiranih aktivnosti i da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti u svrhu ispunjavanja svih potrebnih uvjeta i pripremu odgovarajućih ugovora.

U cilju utvrđivanja garantne sposobnosti Grada Zenica u pogledu obaveza vezanih za nastavak realizacije ovog projekta, obavezuje se Grad Zenica i Gradska uprava da Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona što prije dostavi svu potrebnu dokumentaciju i akte. Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona se obavezalo da će u roku od 20 dana dati procjenu garantnog potencijala Grada Zenice u pogledu obaveza vezanih za realizaciju projekta, nakon čega će biti definisane naredne aktivnosti i mjere koje je neophodno poduzeti.

U slučaju pozitivnog stava o navedenom, obavezuje se Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton da u roku od 90 dana pripreme odgovarajuće akte koje će trebati svako od njih donijeti, i to Zeničko-dobojski kanton: Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnje Regionalnog vodovoda „Plava voda“), te Grad Zenica: Odluku o budžeta Grada Zenica za 2017. godinu i Odluku o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu.

Dogovoreno je i da se zajedničkim pismom premijer Zeničko-dobojskog kantona i gradonačelnik Grada Zenica pismeno obrate Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj i saradnju (SIDA) kojim će iste upoznati o podršci navedenom projektu, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju realizacije istog, te otklanjanju svih postojećih problema i ispunjavanju potrebnih uvjeta, te iste zamoiliti za razumjevanje, kao i davanje svoje saglasnosti na produženje krajnjeg roka datog za završetak svih potrebnih aktivnosti vezanih za realizaciju pomenutog projekta.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno