Ljudi

VIDEO+FOTO: sjećanje na dvogodišnju Mateu Jurić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na platou u zeničkom naselju Novo Radakovo, gdje je ubijena tog 13. maja 1992., danas je obilježena 25. godišnjica od pogibije dvogodišnje Mateje Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici.

Oko postavljene spomen ploče su se jučer okupili učenici obližnje osnovne škole “Skender Kulenović”, predstavnici udruženja civilnih žrtava rata, boračkih udruženja, političkih stranaka i Grada Zenica.  Oni su položili vijence i cvijeće, a prigodnim riječima se obratio Faruk Kadrić, u ime Odbora za obilježavanje značajnih datuma.

Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice, je rođena je 29. jula 1990., a poginula je 13. maja 1992., u unakrsnoj vatri jedinica Teritorijalne odbrane i jedinice bvše JNA, koja se nalazila u kasarni prekoputa naselja. U tom trenutku se sa roditeljima nalazila u automobilu, a tada je ranjena i njena majka Slavica. TO Zenica je držala u blokadi kasarnu od sredine aprila, pa sve do 18.maja, kada je bez uništavanja grada, kasarnu na Bilmišću napustila bivša JNA.

U Zenici je tokom posljednjeg rata na jedanaest lokacija poginulo 53, a ranjeno 65 civila.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno