Ljudi

Mlade nade Zenice – Lana Zakić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mlade nade Zenice  – Lana Zakić – Pod zajedničkim nazivom “Mlade nade Zenice” donosimo vam intervjue i životne priče mladih i perspektivnih osoba iz našeg grada, koji su zahvaljujući svom trudu i radu napravili zapažen rezultat, ne samo na lokalnom nivou. Ovom prilikom predstavljamo vam mladu Lanu Zakić, karatašicu i šahistkinju iz Zenice.

Lana Zakić je rođena 03.11.2007.godine u Zenici. Pohađa 3. razred osnovne škole „Musa Čazim Ćatić“ i odlična je učenica. Mama Lejla i tata Marijo se nisu nadali da će Lana postati pravi šampion i to ne samo u jednom sportu!

Karateom se počela baviti sa nepunih 5 godina i svoje prve karate korake počela je uz svog tatu, koji je glavni trener u karate Klubu Čelik Zenica. U samom početku pokazala je veliku želju i ljubav prema tom sportu i njena najveća vrlina, kaže njen tata i trener Marijo, je velika koncentracija na ono što u tom trenutku radi.
Sve svoje uspjehe ona sama ne zna nabrojati, ali je već tri godine zaredom Federalni prvak u svojoj kategoriji.
2015. godine osvojila je i Kup BiH i postala državni prvak, a u 2016. godini ponovo je prvak Federacije BiH.

U karateu je već osvojila preko 40 zlatnih medalja, a srebrene i bronzane, kaže, baš i ne voli.
Ima 5 osvojenih pehara, a pehari se osvajaju samo ako ste najuspješniji takmičar prvenstva ili turnira!

Lana Zakić je, takođe, veoma uspješan i dobar mladi šahista, a šah igra od šeste godine, a trenira već godinu dana u Šahovskom klubu Čelik kod trenera Gorana Trkulje, Internacionalnog majstora šaha. U tom sportu Lana je već dvije godine prvak kantona ZDK, u 2015. i 2016.godini, a treća je u Federaciji BiH do 12 godina. Ove godine je nastupala za reprezentaciju kantona  ZDK i osvojili su treće mjesto i kaže da će 2017. godina biti još bolja i uspješnija.

Ova mlada dama, kaže da se za ove uspjehe odrekla mnogih stvari kao što su crtani filmovi, igranje sa vršnjacima itd, jer teško je biti odličan učenik i uspješan u dva sporta, a opet se ne žali.
Lana kaže da nema veće radosti i uživanja, nego penjati se na pobjedničko postolje i učiniti svoje roditelje ponosnim.
U karateu joj je uzor njen tata Marijo, a u šahu ima dva uzora, svog trenera Gorana Trkulju i svog druga Farisa Čunjala, takođe,  uspješnog mladog šahistu.
Najljepši trenutak u dosadašnjoj karijeri je kada je 2015. osvojila Kup BiH u karateu u kategoriji kate djevojčice do 10 godina.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno