Info

U BiH 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva

U BiH 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva
U BiH 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva- Kvaliteta ECDL obuka u BiH je impresivan i ispoštovani su standardi koji važe na međunarodnom nivou, a certifikati su podjednako vrijedni kao i oni stečeni bilo gdje u svijetu, rekao je rukovoditelj razvoja fondacije ECDL Jakub Christoph na 10. Balkan forumu koji se održava u Sarajevu.

U BiH se trenutno spominje podatak o 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva, što je na nivou zemalja regije, ali je stvarna cifra vjerovatno dosta manja jer se radi o samoocjeni ispitanika o svojim sposobnostima, istaknuto je na pres-konferenciji 10. Balkan Regionalnog ECDL foruma.

Predsjednica Asocijacije informatičara BiH Mensura Beganović navela je da razlika između tog podatka i stvarnog stanja koje bi pokazalo relevantno ocjenjivanje nije specifična samo za BiH već je učestala pojava i u drugim zemljama.

Naglasila je da razvoj informacijskog društva umnogome ovisi od implementiranja standarda za poznavanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovnom sistemu od osnovnih škola do fakulteta, zbog čega je potrebno uvesti europske standarde za digitalnu kompetentnost.

Rukovoditelj razvoja fondacije European Computer Driving Licence (ECDL) Jakub Christoph rekao je da je kvaliteta ECDL obuka u BiH impresivan i da su ispoštovani standardi koji važe na međunarodnom nivou, kao i da su certifikati podjednako vrijedni kao i oni stečeni bilo gdje u svijetu.

Istaknuo je da njihov posao u BiH i drugim dijelovima Europe ni izdaleka nije završen jer po podacima EUROSTAT-a nivo digitalne pismenosti u Europi još nije zadovoljavajući, a razlika u vještinama IT profesionalaca i dalje se povećava za šta još nema rješenja.

Christoph smatra da taj izazov koji je pred Europom predstavlja priliku za ljude u BiH zbog čega je pozvao, posebno mlade, da poboljšavaju svoje vještine u toj oblasti jer Europa očekuje informatički kvalificirane radnike, a u čemu bi im podršku trebala pružiti vlast.

Forum je organizirala Asocijacija informatičara u BiH u saradnji s Fondacijom za europsku kompjutersku dozvolu (ECDL) .

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno