Zenica

FOTO: Priređena panel diskusija “Funkcionalni = vidljivi, zajedno u društvu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Juče, 26.11.2022.godine, u hotelu Zenica priređena je panel diskusiju na temu “Funkcionalni = vidljivi, zajedno u društvu”, a u okviru provedbe projekta “Kvalitetno pomagalo – funkcionalan život” i obilježavanja 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Organizator je bilo zeničko Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP).

Panel diskusiji prisustvovali su članovi Udruženja PODP Zenica, te predstavnici Udruženja “Dlan” Zenica, Udruženja gluhih i nagluhih Zenica, Savez udruženja slijepih građana ZDK i Udruženja oboljelih od multiple skleroze ZDK.

-Na samom početku panela, materijale za panel su učesnicima podijelili naši najmlađi gosti, koji su naša budućnost i nada za bolje sutra – nada za bolji i ravnopravan položaj osoba sa invaliditetom u društvu.

U nastavku panela, na temu nevidljivog invaliditeta je prezentaciju održala Amina Mujkanović. Nakon toga, prisutni su bili upoznati sa trenutnom situacijom u oblasti invalidnosti, pravima i poboljšanjem položaja osoba sa invaliditetom u društvu. Na samom kraju, uz zakusku smo nastavili neformalno druženje i razmjenu informacija korisnu za sve članove i prisutne predstavnike organizacija -, objavili su na stranici PODP Zenica.

Ovo je bila prilika da se još jednom progovori o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a prema riječima predsjednika ovoga Uduženja Haruna Aliefendića, današnja diskusija je prilika i da im se približe njihova prava koja ostvaruju po zakonima naše zemlje.

-Mi kao udruženje i jedna od jačih zagovaračkih organizacija želimo istaknuti osnovne probleme sa kojima se susrećemo. Puno je tu stvari koje nisu uređene, ali ćemo se fokusirati na razgovor sa našim članovima o ortopedskim pomagalima, Zakonima o jedinstvenim načelima o ostvarivanjima materijalnih prava gdje je i dan danas uočena velika dikriminacija, ističe u izjavi za Zenicainfo.ba, Aliefendić.

Ortopedska pomagala su jedna jako bitna konstanta potrebna za osobe sa invliditetom i kako ističe Aliefendić, rađeno je na tome, ali ne dovoljno od strane nadležnih.

– Želimo istaći da želimo kvalitetna pomagala, jer ako imamo kvalitetno pomagalo,  onda i mi kao osobe sa invaliditetom možemo funkcionsati bez problema i biti ravnopravni članovi obe države-, poručuje Aliefendić.

E.Imamović

Foto PODP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno