Info

FOTO: UDBOR Nemila 92– 95 organizovao posjetu Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu programskih aktivnosti za 2022.godinu, Udruženje demobilisanih boraca oslobodilačkog rata (UDBOR) Nemila 92 – 95 organizovao je protekle subote, 05.novembra 2022.godine, posjetu Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Učesnici posjete bili su iz Nemilskog sliva i Vrandučkog područja, a putovalo se u četiri autobusa firme Prevoz putnika Zavidovići sa oko 205 putnika.

Program posjete ovom Memorijalnom centru sadržavao je obilazak spomen obilježja i mezarja žrtava genocida iz 1995.godine, posjeta muzeju sa slikama, istorijske časove, gledanje filma o genocidu u Srebrenici, te obilazak 25 spomen soba.

Nakon obilaska mezarja program je nastavljen u musali Memorijanog centra, gje su prisutni sa velikom pažnjom saslušali izlaganja Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, kustosa muzeja, koji je održao istorijski čas, Salke Lužića, predsjednika Udruženja UDBOR Nemila 92-95.

Istaknuto je da je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada ukopana 6.671 žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici od 8.372 ubijena u genocidu.

U musali je klanjan u džematu i sastavljeni podnevski i ikindijski farz namaz, a nakon namaza proučen tevhid i dova.

Slijedila je posjeta muzeju sa slikama i raznim predmetima pronađenih u grobnicama ubijenih i dr., istorijski čas, gledanje filma o genocidu u Srebrenici, te obilazak spomen soba sa izložbom.

Osjećam za potrebu da napišem i jednu od maršruta za Srebrenicu, kojom smo mi prošli. Krenulo se iz Nemile oko 7,10 sati, a dalji pravac je: Žepče –Zavidovići –Vozuća, Banovići (8:40 sati). Odmor u Banovićima u novom Mega šoping centru Bingo, koji je otvoren prije godinu dana. Nastavak puta u 9:40 sati prema Tuzli i pored tuzlanskog aerodroma Dubrave –Kalesija-Karakaj, skretanje za Zvornik – Zvornik (11h) – Divić – Drinjača, skretanje prema Bratuncu –Kravica –Konjević polje –Bratunac, te dolazak u Potočare oko 12 sati. Povratak istim putem i sa odmorom u Banovićima u istom Mega cetru Bingo.

Putovanje je proteklo bez ikakvih problema i mnogi su bili prvi puta u posjeti ovom spomeniku genoocida u Srebrenici.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno