Ostali sportovi

Zapažen nastup Zeničana na šahovskom turniru u Tuzli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle nedjelje u Tuzli je održan 23. Memorijalni šahovski turnir „Kapija“ na kojem je nastupilo 59 šahista, među kojima je bio jedan velemajstor (GM), jedan intermajstor (IM), četiri FIDE majstora i jedan AFM. Organizator je bio Šahovski klub „Inzio-Tušanj“, Tuzla, a mjesto održavanja bio je motel „Rudar“ u Tuzli.

Na turniru su nastupila i četvorica Zeničana i to Dino Marković, Halid Bajramović, Predrag Barašin i Mehmedalija Redžepi.

Od Zeničana najbolji rezultat je postigao mladi Dino Marković, koji je bio među nagrađenim u glavnim nagradama, osvojivši osmo mjesto sa šest poena, a bilo je deset nagrađenih u glavnim nagradama. Marković je postigao nekoliko dva izuzetna rezultata, kako nam je saopštio:

– Izdvojio bih remi u zadnjem kolu protiv velemajstora Siniše Dražića i pobjedu protiv Kineskinje – Lu Miaoyi. Mislim da je ona ispunila uvjete za Fide majstora. Pobjednik Mirza Avdić je iz Tuzle sa 7,5 poena. Ako se pogleda tabela, on je pobjednik zahvaljujući mom remiju u zadnjem kolu protiv velemajstora Dražića. Mogu reći da sam mu „izborio“ ja prvo mjesto. Da sam izgubio partiju tu, Dražić bi bio prvi, a Mirza drugi.-, kazao nam je ponosno mladi Dino Marković.

Zeničani, Halid Bajramović je osvojio šest poena, Barašin pet, a Redžepi 4,5 poena.

Sistem takmičenja bio je Švicarski u devet kola, FIDE varijanta. Tempo igre: Blitz, sedam minuta po igraču, uz dodatak 3 sekunede za svaki potez, počevši od prvog. Turnir će se rejtingirati za FIDE blitz rejting listu.

Nagradni fond turnira iznosio je 500 KM, 10 prvoplasiranih je nagrađeno novčanim nagradama.

Glavni sudija bio je IA Boris Budimir, a pomoćni sudija FA Šefko Hamzić.

E.Imamović

Foto Boris Budimir



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno