Zenica

Inžinjerska praksa – Input 2022 za zeničke srednjoškolace za korištenje modernih tehnologija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centar za mlade INPUT iz Zenice započeo je danas realizaciju svog projekta “Inžinjerska praksa-Input 2022”, koji ima za cilj upoznati mlade polaznike s prednostima korištenja novih tehnologija, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik tog udruženja Adi Salčinović.

Voditelji obuke su magistri i inženjeri informatike i mašinstva Adi Salčinović, Nejra Halilović, Emir Bakunić i Melika Gluhić, koji će zeničke srednjoškolce učiti primjeni modernih tehnologija u postupku rješavanja raznih problema.

– Želimo pomoći učesnicima u postavljanju temelja za razvijanje znanja iz oblasti tehnologije, informatike i mašinstva i STEM-a (Nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika). Cilj nam je olakšati daljni život i karijerni put polaznika ove prakse, jer među mladim osobama se većinom i kriju razni talenti i ideje. Imamo za cilj ostvariti kontakte s talentovanim učenicima i za potencijalnu saradnju u nekim zajedničkim projektima – istakao je Salčinović, koji je napomenuo da se već pet godina u tom gradu bave STEM obrazovanjem mladih.

Na poziv im se, dodaje, prijavilo 35 kandidata, od kojih su prvobitno odabrali njih osam, ali su danas spisak proširili na ukupno 10 učesnika.

– Na molbu dvije djevojke, koje su zaista bile zainteresirane, spisak smo danas proširili na 10 učesnika. Program edukacije planiramo realizirati kroz četiri subote pa početkom maja planiramo organizirati i promociju završnih projekata. Naime, osim što nam je cilj naučiti ove učenike i učenice, cilj nam je da i oni samo odrade nešto te da to i prezentuju – kaže Salčinović.

Polaznici će, dodaje, kroz edukaciju razvijati projekat izrade i upravljanja “robotske ruke” te “pametne kante za smeće”. Projekt će biti podijeljen u tri cjeline, a polaznici u dvije grupe.

– Želimo ih naučiti da projektuju “robotsku ruku”, koja treba da sortira otpad u “pametnu kantu za smeće”. To smatramo važnim za našu životnu okolinu. Obuku pohađaju učenici srednjih škola, od prvog do trećeg razreda, a većina njih želi da upiše fakultete iz oblasti IT-a. Ima i nekih koji su razmišljali o pravu ili ekonomiji, ali se možda i predomisle nakon ove edukacije – ističe Salčinović.

Podvlači kako Centar već duže vrijeme surađuje s Američkim kutkom Zenica i njegovim voditeljem Seadom Pašićem, koji podržava njihove aktivnosti, dok, s druge strane, članovi tog centra svoja znanja dijele s drugim korisnicima usluga Američkog kutka u Zenici. Saradnja je, podvlači, uspostavljena i razvija se na obostarnu korist i zadovoljstvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno