Info

Priprema se novo ublažavanje mjera u FBiH: Kada će vjernici ponovo moći posjećivati džamije, crkve, sinagoge…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priprema se novo ublažavanje mjera u FBiH: Kada će vjernici ponovo moći posjećivati džamije, crkve, sinagoge… – S obzirom da su dosadašnje mjere zabrana donijele značajne rezultate u suzbijanju širenja koronavirusa, te da svakodnevno opada broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom u FBiH, nadležni su već počeli razmišljati o novom setu ukidanja ili ublažavanja restrikcija, saznajemo od dobro obaviještenih izvora.

– Već sada se priprema donošenje mjera za otvaranje muzeja, biblioteka i galerija. Naime, u ovim prostorima, generalno, ne vladaju velike gužve, tako je lako moguće održavati sovijalnu distancu među pojetiocima. Osim toga, ove institucije radi očuvanja eksponata imaju, uglavnom, jako dobru ventilaciju, tako da bi se uskoro moglo očekivati otvaranje ovih prostora – saznajemo od naših izvora.

Sa otvaranjem pozorišta i kina, zbog međusobne blizine posjetilaca, morat će se još malo sačekati.

– Međutim, pozorišta i kina bi sama mogla učiniti nešto kako bi ubrzali ublažavanje mjera. Idu topliji dani, kada se predstave i prijekcije mogu održavati i na otvorenom. U Sarajevu to, recimo, nije bila nepoznanica. Tako se u Sarajevu svojevremeno održavao pozorišni Moliere fest, koji se u cijelosti održavao na otvorenom. Predstave su se također održavale na otvorenom, u prostorima na Bentbaši, Vracama i na drugim lokacijama u gradu. Postojala su i ljetna kina. Zašto se pozorišta i kina ne bi opet okrenula takvoj praksi, jer u Sarajevu, ali i drugim gradovima FBiH sigurno postoje lokacije za takve događaje – čuli smo od naših izvora.

Također, razmišlja se o ublažavanju mjera u oblasti obrazovanja.

– Sigurno je da škole i vrtići neće biti otvoreni do kraja ove školske godine. Međutim, fakulteti bi uskoro mogli dobiti mogućnost da ponovo organizuju vježbe, pa čak i ispite. Naime, organizovanje vježbi u koje bi bilo uključeno do pet studenata odjednom je nešto što bi uskoro moglo biti omogućeno, jer je tu manje osoba zajedno, tako da je i manji rizik od prenosa zaraze. Što se tiče škola, kantonalne vlade u FBiH, ali i Federalna bi trebale početi da razmišljaju kako da pomognu u opremanju djece. Naime, jedan od problema pri održavanju on line nastave bio je taj što nisu sva djeca imala kompjutere. Zašto vlade iz budžeta ne bi mogle osigurati tablete ili laptope za svu školsku djecu koja još uvijek nemaju kompjutere – dodaju naši izvori.

Sljedeće na redu u ublažavanju mjera mogle bi biti vjerske institucije.

– U vjerskim objektima, poput džamija, crkava, sinagoga… moguće je organizovati molitve uz pridržavanje mjera zaštite, kao i održavanja socijalne distance, tako što bi se ograničio broj vjernika, tako da bi se uskoro moglo početi pripremati i ublažavanje ovih mjera – našpominju naši izvori.

Ono što posebno ističu je da će, kada ovo ublažavanje bude usvojeno, na snazi biti obaveza poštivanja epidemiološko zdravstvenih mjera, koje uključuju nošenje maski i rukavica, te održavanje socijalne distance od barem dva metra između ljudi.

– Građani bi također trebali podići vlastitu svijest na viši nico i da ne čekaju da nadležene institucije kažnjavaju one koji krše donesene naredbe. Recimo, u Švedskoj za prvomajske praznike nisu uvedene nikakve posebne mjere, ali je posjeta izletištima i slično bila manja za 75 posto u odnosu na prošlu godinu. Slično je i sa skijalištima, gdje je posjetsa opala, također, između 75 i 80 posto u odnosu na period prije pojave koronavirusa – napominju naši izvori.

Inače, ovih dana u FBiH je došlo do znatnog pada novootkrivenih slučajeva. Tako je, recimo, u posljednja 24 sata u FBiH otkriveno samo 10 novih slučajeva. Osim toga, u Tuzlanskom kantonu je proglašena sviojevrsna pobjeda nad koronavirusom, jer prema zvaničnim podacima u ovom kantonu nema više nijedna zaražena osoba.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno