Info

FOTO: Poznati iznosi sadekatu-l-fitra i nisaba za ovu godinu i načini uplate

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Poznati iznosi sadekatu-l-fitra i nisaba za ovu godinu i načini uplate – Zbog novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa u cijelom svijetu na oficijelnoj facebook stranici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) su objavili:

-Medžlis Islamske zajednice Zenica je u svim džematima u toku mjeseca ramazana uveo redovno svakodnevno dežurstvo u vremenu od 12:30 do 17:30.
Džematski odbori će zajedno s imamom džemata u ovom periodu biti na usluzi svojim džematlijama za sve potrebe i informacije koje imaju, te će moći izvršiti:
– obavezu plaćanja članarine i dobrovoljnih priloga;
– uplatu zekata i sadekatu-l-fitra -, kaže se u obavijesti iz MIZ-a Zenica.

Dakle, zekat i sadekatu-l-fitr se može uplatiti u svim džamijama i medžlisima Islamske zajednice u BiH i dijaspori putem blokova ili putem transakcijskih računa medžlisa i transakcijskog računa Rijaseta Islamske zejednice u BiH.

Inače, na afiši iz MIZ-a, u vezi sadekatu-l-fitra stoji da je sadekatu-l- fitr vadžib, a označava izdvajanje iz imetka tokom mjeseca ramazana, iznos u vrijednosti jednodnevne ishrane čovjeka. Sadekatu-l- fitr se izdvaja za svakog člana porodice, a njime se postač čisti od manjih pogrešaka u toku posta.

Ovogodišnji sadekatu-l-fitr iznosi 7, 10 i 20 KM.

Na drugim afišama iz MIZ-a stoji: šta je zekat? ko je i kada dužan dati zekat? Šta je nisab i koliko iznosi? koja je osnovna svrha zekata?

Zekat je stroga vjerska obaveza (farz) propisana Kur’anom i jedan je od pet temelja islama. To je imovinski ibadet koji se sastoji od izdvajanja precizno definisanog dijela određene imovine u poseban fond Bejtu-l-mal iz kojeg se, prema prioritetima koje određuje “ulu-l-emr“, raspoređuje Kur’anom određenim kategorijama.

Zekat je dužan dati svaki punoljetan, pametan i slobodan musliman koji posjeduje zekatsku imovinu, koja treba ispunjavati sljedeće uslove: da dostiže iznos nisaba, da prelazi osnovne potrebe vlasnika, da je potencijalno razvojna i da bude u posjedu vlasnika jednu lunarnu godinu (havl), osim kod poljoprivrednih proizvoda na koje se zekat daje odmah nakon ubiranja plodova.

Nisab je određeni iznos imovine čiji se vlasnik šerijatski tretira imućnim. Svaka vrsta imovine ima svoj nisab. Nisab u zlatu iznosi 91,6 grama, u srebru 641,5 grama, dok u novcu i trgovačkoj robi ovogodišnji nisab iznosi 8.990,00 KM, 4.610,00 € ili 4.990,00 $.

Osnovna svrha zekata ogleda se u: zahvalnosti Uzvišenom Stvoritelju i Darovatelju na blagodati imovine, čišćenju imovine od tuđeg hakka, zaštiti imovine od umanjenja i propasti, zaštiti pojedinca, porodice i društva od iskušenja i nedaća, izgradnji i jačanju osjećaja solidarnosti i odgovornosti za razvoj Zajednice.

E.Imamović

Foto MIZ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno